Sakeassa Lumipyryssä Näet Vastaantulevan Lumiauran Miten Toimit

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #5423

  +

  Sakeassa Lumipyryssä Näet Vastaantulevan Lumiauran Miten Toimit?

  Suomen talvi tarkoittaa usein lumisia ja haastavia ajokelejä. Täällä pohjoisessa on tärkeää osata ajaa turvallisesti lumipyryssä ja tunnistaa liikenteessä vastaantulevat lumiaurat. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten toimia, kun näet lumiauran tulevan vastaan sakeassa lumipyryssä.

  Muista hidastaa vauhtia ja pidä riittävä turvaväli

  Tärkein ohje lumipyryssä liikkuessa on hidastaa vauhtia ja pitää riittävä turvaväli. Näkyvyys on huono, eikä tietä välttämättä ole aurattu kunnolla. Jos ajat liian lujaa, et ehdi reagoida äkillisiin tilanteisiin, joita sakeassa lumipyryssä voi esiintyä.

  Vältä ohittamista

  Lumipyryssä ohittaminen on todella vaarallista. Näet vastaantulevan auton vasta aivan lähellä, eikä tietä välttämättä ole aurattu tarpeeksi leveäksi, jotta ohittaminen olisi turvallista. Jätä siis ohittamatta vastaantuleva lumiaura.

  Älä pysähdy tielle

  Sakeassa lumipyryssä pysähtyminen tielle voi olla erittäin vaarallista, sillä takaa tuleva auto ei ehkä huomaa sinua ajoissa. Jos joudut pysähtymään, siirry tien sivuun mahdollisimman nopeasti ja turvallisesti. Joskus on järkevintä suunnata lähimpään huoltoasemaan tai parkkipaikalle odottamaan, että pyry laantuu.

  Seuraa lumiauraa turvallisen etäisyyden päästä

  Jos näet vastaan tulevan lumiauran, voit seurata sitä turvallisen etäisyyden päästä. Lumiaura auraa tietä edessään, joten sen perässä voi ajaa turvallisesti, kunhan muistaa pitää riittävän turvavälin. Älä yritä ajaa liian lähellä lumiauraa – sen perässäkin ajatellen voi esiintyä äkillisiä tilanteita ja lumiauran kuljettaja voi joutua pysähtymään yllättäen.

  Valitse oikea nopeus

  Sakeassa lumipyryssä on tärkeää valita sopiva ajonopeus. Jos ajat liian hiljaa, voit aiheuttaa vaaratilanteita. Jos taas ajat liian kovaa, menetät nopeasti kontrollin autosta. Valitse siis oikea nopeus säiden mukaan.

  Ole valppaana

  Talvikelillä liikkuessa on tärkeää pysyä valppaana ja seurata ympäristöä tarkasti. Älä luota pelkästään lumiaurojen kulkureitteihin vaan käytä omaa harkintakykyäsi. Jos mahdollista, käytä reaaliaikaista liikennetietoa hyödyksesi – esimerkiksi kännykkäsovellukset ja liikennetiedotteet auttavat pysymään ajan tasalla ajantasaisista tilanteista.

  Lopuksi

  Lumipyryssä liikkuessa on tärkeää noudattaa varovaisuutta ja käyttää omaa järkeä. Vältä ohittamista, pysähdyksiä tielle ja noudata lumiauran perässä ajettaessa turvavälejä. Muista myös seurata ympäristöä tarkasti ja käyttää hyväksesi reaaliaikaista liikennetietoa. Näin pystyt ajamaan turvallisesti ja välttämään vaaratilanteita talvisessa liikenteessä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.