Punkki Puri Mitä Tehdä

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #6218

  +

  Punkki puri – Mitä tehdä?

  Suomessa punkit ovat yleisiä erityisesti kesäaikaan. Punkit ovat pieniä, verenimijöitä, jotka voivat levittää erilaisia tauteja, kuten borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Jos huomaat punkin pureman, toimi nopeasti seuraavien ohjeiden mukaan.

  1. Punkin poistaminen

  Punkin poistaminen on tärkeää, sillä punkin pureman kautta voit saada tartuntataudin. Punkin poistaminen tulee tehdä mahdollisimman pian punkin pureman havaitsemisen jälkeen. Punkin poistamiseen tulee käyttää punkkipihdit. Pihdit tulee asettaa punkin pään ympärille niin, että punkki saadaan ulos ihosta. Vedä varovasti punkkia suoraan ulospäin ihosta niin, että punkin pääkin tulee ulos.

  2. Huolehdi pureman paikasta

  Punkin pureman jälkeen pureman paikka tulee puhdistaa huolellisesti. Voit käyttää puhdistukseen saippuaa ja vettä. Varmista myös, että punkin pää on tullut kokonaan ulos ihosta. Jos punkin pää jää ihoon, se voi aiheuttaa paikallisen tulehduksen.

  3. Seuraa oireita

  Seuraa punkin pureman jälkeen omaa oloasi ja kehoasi. Borreliatartunta voi ilmetä viikkojen tai kuukausien kuluttua punkin puremasta. Tyypillisiä borrelian oireita ovat esimerkiksi kuume, päänsärky, lihaskivut ja nivelkipu. Jos huomaat oireita, ota yhteyttä lääkäriin.

  4. Vakavien oireiden ilmetessä hakeudu välittömästi hoitoon

  Puutiaisaivokuume on toinen punkin levittämä tauti. Puutiaisaivokuumeen oireita ovat voimakkaat päänsäryt, kuume, pahoinvointi ja lihaskivut. Vakavien oireiden ilmetessä tulee välittömästi hakeutua lääkärin hoitoon.

  5. Ehkäisy on tärkeää

  Punkkien ennaltaehkäisy on tärkeää. Pukeudu vaaleisiin vaatteisiin, joissa punkit ovat helpommin havaittavissa. Käyttämällä hyönteiskarkotteita voi myös ehkäistä punkin puremia. Punkkien esiintyvyyden kannalta riskialueita ovat metsät ja korkeat heinikot.

  Punkin pureman huomaaminen ja toimiminen nopeasti ovat tärkeää punkin levittämien tautien ehkäisemiseksi. Jos epäilet punkin pureman johtavan tautiin, ota yhteyttä lääkäriin. Ennakoivat toimenpiteet, kuten hyönteiskarkotteiden käyttö ja vaaleisiin vaatteisiin pukeutuminen, auttavat punkin puremilta suojautumisessa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.