Pride Mitä Tarkoittaa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #2144

  +

  Pride – mitä se tarkoittaa?

  Pride on vuosittain järjestettävä tapahtuma, jolla juhlitaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Suomessa Pride-tapahtumat ovat kasvaneet vuosien varrella suureksi yhteiskunnalliseksi liikkeeksi ja juhlapäiväksi kaikille, jotka haluavat liittyä mukaan tukemaan ihmisoikeuksia.

  Pride-tapahtuman juuret ovat Stonewallin mellakoissa New Yorkissa vuonna 1969. Poliisin tekemät yölliset ratsiat Stonewall Inn -nimisessä homobaarissa johtivat laajamittaisiin mellakoihin, jotka jatkuivat useita päiviä. Näiden mellakoiden seurauksena syntyi uusi yhteiskunnallinen liikehdintä, jonka tavoitteena oli parantaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa yhteiskunnassa.

  Priden tarkoitus on muistuttaa meitä Stonewallin mellakoista ja siitä, kuinka tärkeää on jatkaa taistelua ihmisoikeuksien ja tasa-arvon puolesta. Se on myös juhla, jossa on tärkeää juhlia omaa identiteettiä, olla ylpeitä siitä ja juhlia monimuotoisuutta.

  Suomessa Pride-tapahtumia järjestetään monissa kaupungeissa. Helsingissä Pride on kasvanut valtavaksi juhlapäiväksi, joka kerää joka vuosi satoja tuhansia ihmisiä kaduille juhlimaan, tukemaan ja osoittamaan solidaarisuutta kaikille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Pride on myös poliittinen tapahtuma, jossa käsitellään ajankohtaisia kysymyksiä ja vaaditaan muutosta lainsäädäntöön.

  Priden merkitys on suuri. Tapahtuma antaa näkyvyyttä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksille ja tasa-arvolle, mutta myös luo yhteenkuuluvuuden tunnetta ja yhteisöllisyyttä. Se rohkaisee meitä näkemään toisemme yksilöinä, jotka ovat arvokkaita sellaisina kuin olemme.

  Priden sanoma on, että jokainen ihminen ansaitsee tulla kohdelluksi tasa-arvoisesti ja arvostavasti riippumatta siitä, kuka hän on tai keitä hän rakastaa. Se on myös muistutus siitä, että ihmisoikeuksien puolustaminen ei koske vain yhtä yhteiskuntaryhmää, vaan sitä tulee tehdä kaikkien puolesta.

  Jos haluat osallistua Priden juhlaan, mutta et ole varma, miten, voit olla avuksi esimerkiksi osallistumalla Pride-kulkueeseen, täyttämällä kadun sateenkaarisilla värikkäillä lipuilla tai pukeutumalla neonvärisiin asuihin. Tärkeintä on kuitenkin osallistua tapahtumaan avoimella mielellä, osoittaa solidaarisuutta ja tulkita Priden merkitys omalla tavallasi. Priden tavoitteena on juhlistaa yhteneväisyyttä ja yhdistää ihmisiä.

  Kaikkien, erityisesti vähemmistöjen, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat edelleen kehittämisen kohteena yhteiskunnassamme. Pride-tapahtuma muistuttaa meitä siitä, että taistelua ei ole vielä voitettu ja että on tärkeää jatkaa työtä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Priden sanoma on ajankohtaisempi kuin koskaan ja se on tärkeä osa ihmisoikeusliikettä.

  Pride on ennen kaikkea juhla, jossa on mahdollisuus juhlistaa omaa identiteettiä, olla ylpeitä siitä ja olla avoinna uusille ihmisille ja kokemuksille. Pride-tapahtuma on kaikille avoin, joten tervetuloa mukaan!
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.