Miten Yritystoiminta Eroaa Harrastustoiminnasta

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #5011

  +
  Miten yritystoiminta eroaa harrastustoiminnasta?

  Yritystoiminta ja harrastustoiminta ovat kaksi erilaista tapaa toimia, vaikka molemmat voivatkin tarkoittaa intohimon toteuttamista ja jopa rahan ansaitsemista. Tämän artikkelin tarkoitus on selventää, miten yritystoiminta eroaa harrastetoiminnasta ja mitä asioita on hyvä ottaa huomioon, jos aikoo perustaa oman yrityksen.

  Liiketoiminnan tarkoitus

  Yritystoiminta eroaa harrastetoiminnasta ennen kaikkea tarkoituksensa suhteen. Yrityksen tarkoitus on tuottaa voittoa, kun taas harrastamisen tarkoitus on harrastaa itseään miellyttävää asiaa. Toki harrastaminenkin voi tuottaa rahaa, mutta se on yleensä sivutuote ja harvoin pääasiallinen tarkoitus.

  Vastuu ja velvollisuudet

  Yritystoiminnassa on myös enemmän vastuuta ja velvollisuuksia, kuin pelkässä harrastamisessa. Yritys on oikeushenkilö, joka vastaa kaikista velvoitteistaan ja vastuistaan, kun taas harrastajalla ei ole vastaavia juridisia velvollisuuksia. Yrityksellä voi myös olla velvollisuus rekisteröityä, suorittaa veroja ja noudattaa tarkkoja kirjanpitokäytänteitä.

  Rahoitus ja investoinnit

  Yritystoimintaan liittyy usein myös rahoitus- ja investointipäätöksiä, jotka ovat olennaisia yrityksen tulevaisuuden kannalta. Yrityksen perustamiseen liittyy usein alussa suuret investoinnit, kuten tilojen tai laitteiden hankinta, joiden takaisinmaksu saattaa kestää vuosia. Toisaalta yritykset myös hakevat rahoitusta esimerkiksi pankkilainojen, yritystukien tai sijoittajien avulla.

  Harrastustoiminnassa investoinnit eivät ole vain yhtä merkittävässä roolissa. Harrastusvälineet ja -tarvikkeet ovat usein pienempiä hankintoja, joita voidaan korvata tarvittaessa uusilla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että harrastuksen kustannukset olisivat aina pienemmät kuin yritystoiminnan. Myös harrastukseen voi kulua huomattavia summia, jos hankkii esimerkiksi kalliita harrastusvälineitä tai matkustelee harrastuksen vuoksi paljon.

  Työaika ja työtehtävät

  Yritystoimintaan liittyy yleensä myös paljon enemmän aikaa ja työpanosta kuin pelkässä harrastamisessa. Yritykset saattavat vaatia ympärivuorokautista työtä ja esimerkiksi tiukkojen deadlinejen noudattamista. Yrittäjä vastaa usein kaikesta yrityksen toiminnasta, joten työtehtäviä tulee usein hyvin monelta eri alalta.

  Harrastaminen sen sijaan voidaan toteuttaa omien aikataulujen mukaan, ja harrastamiseen kulutettava aika riippuu täysin harrastajan halusta ja mahdollisuuksista. Harrastus on yleensä myöskin yhden ihmisen tai harrastusryhmän oma asia, eikä harjoittaminen ole riippuvainen esimerkiksi asiakaskunnasta tai markkinointikampanjoista.

  Kannattavuus

  Lopuksi voidaan todeta, että yritystoiminnan tavoitteena on yleensä kannattavuus, joka tarkoittaa liiketoiminnan tuottamaa voittoa. Toisin sanoen yritystoiminta on pitkäkestoisesti kestävää ja kannattavaa liiketoimintaa. Harrastaminen sen sijaan on tarkoitettu nimenomaan harrastuksen vuoksi, eikä se välttämättä tuota voittoa.

  Yhteenveto

  Yritystoiminta ja harrastaminen voivat olla molemmille osapuolille tärkeitä, mutta ne eroavat toisistaan monella tavalla. On tärkeää ymmärtää näiden kahden toiminnan erilaisuudet, jos harkitsee yrityksen perustamista tai harrastamisen muuttamista liiketoiminnaksi. Kannattaa pohtia tarkkaan, mikä on oma tavoite ja mikä on oikea tapa toteuttaa tavoitteensa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.