Miten Voitelen Sukset

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:55 pm #3999

  +

  Miten voitelen sukset – vinkkejä kaikille hiihtäjille

  Jos olet hiihtäjä, tiedät varmasti, kuinka tärkeää on, että sukset on huollettu asianmukaisesti. Oikein huolletut sukset takaavat paremman pidon ja liukuvuuden, mikä parantaa hiihtokokemusta. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä siitä, miten voitelet sukset tehokkaasti ja helppokäyttöisesti.

  Kuinka valita oikea voide

  Voiteluaineiden valinta riippuu paljon siitä, millaisia olosuhteita hiihtäjä kohtaa. Yleensä voiteet jaetaan kahteen kategoriaan: liukueste- ja luistovoiteisiin. Liukuestevoiteet ovat tarkoitettu alle, joka estää hiihtäjää liukumasta taaksepäin mäessä, kun taas luistovoiteet parantavat suksen luistavuutta.

  Ennen kuin valitset oikean voiteen, mieti ensin millaisissa olosuhteissa hiihdät useimmiten. Lumiolosuhteiden mukaan valitaan oikea liukuestevoide, joka valitaan lumityypin ja lämpötilan mukaan. Luistovoiteet puolestaan valitaan kevyeen tai kovaan lumin, ja niiden valikoima voi olla laaja eri koostumuksia ja merkkejä, joista kannattaa valita juuri omaan tyyliinsä ja tarpeisiin sopiva.

  Onko sukset puhdistettava ennen voitelua?

  Ennen kuin voitelet sukset, on tärkeää puhdistaa ne huolellisesti. Sukset kannattaa pestä huolellisesti lämpimällä vedellä ja marseille-saippualla tai muulla miedolla pesuaineella. Tämä poistaa mahdolliset lian ja likajäämät sekä varmistaa, että voiteluaine levittyy tasaisesti. Huuhtele tasaisesti sukset kauttaaltaan ja anna kuivua vähintään muutaman tunnin ajan,ennen kuin aloitat voitelun.

  Kuinka voidella sukset oikein?

  Voitelun aloittaminen kannattaa tehdä tasaisella ja puhtaalla työpöydällä, ja suojaa sopivasti pintaa esimerkiksi sanomalehdillä tai voitelualustalla.

  Liukuestevoide levitetään yleensä suksen koko pituudelle, ellei toisin ohjeisteta. Voitele suksen pohja harjalla varovasti ja tasaisesti, yhdensuuntaisesti suksen kanssa. Poista mahdolliset ylimääräiset voiteet suksen reunoilta, ennen kuin siirryt seuraavaan sukseen.

  Luistovoide puolestaan levitetään yleensä suksen keskiosalle ja sivuille ulko- ja sisäpirkalle osan alla. Voitele luistovoide rauhallisesti ja tasaisesti suksen pohjaan, yhden suksen kerrallaan. Levitys tapahtuu samasta suunnasta kuin suksen luistosuunta, ja ylimääräiset voiteet voidaan poistaa suksen reunasta.

  Muista, että oikea määrä voiteita on tärkeä hallitsevan hiihtotyylin ja lumiolosuhteiden kannalta. Liian vähäinen voitelu voi huonontaa suksen liukuvuutta, kun taas liikaa voidetta voi aiheuttaa takertumista ja jopa hidastaa hiihtoa.

  Kuinka päivittää voitelua?

  Kun sukset on voiteltu, ne ovat taas valmiina hiihtoretkelle. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että tarvittaessa voitelua tulee päivittää, jos hiihtämään lähdetään erilaisissa lumiolosuhteissa. Jos lumi on muuttunut, tulee voiteluaine valita paremmin sopivaksi. Pidä myös sukset kunnossa säilytysvinkkien mukaisesti.

  Yllä olevat neuvot ja vinkit voitelusta pitävät sukset hyvässä kunnossa, joten voit hiihtää ilman huolia. Voit tehdä huollot itse kotona tai viedä sukset ammattilaisen hoitoon. Muista, että huolto kannattaa, sillä hyvin huolletut sukset tarjoavat parempaa hiihtokokemusta ja turvallisuutta hiihtäjälle.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.