Miten Voi Vähentää Hiilijalanjälkeä

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:55 pm #5336

  +

  Miten voi vähentää hiilijalanjälkeä?

  Ilmastonmuutos on todellinen haaste koko maapallolle. Suomenkin osalta on tärkeää tehdä omat osuutemme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Hiilijalanjälki on yksi merkittävä mittari, joka kertoo henkilökohtaisesta ilmastovaikutuksesta. Tässä artikkelissa käymme läpi keinoja, joilla voit vähentää hiilijalanjälkeäsi.

  Liikkuminen

  Liikenne on yksi suurimmista hiilidioksidipäästöjen lähteistä. Yksittäisistä keinoista tehokkain on vähentää henkilöautoilua ja siirtyä käyttämään joukkoliikennettä, pyöräilyä ja kävelyä. Näillä tavoilla säästyt liikenteestä aiheutuvilta päästöiltä ja samalla edistät omaa terveyttäsi. Jos auton käyttö on välttämätöntä, kannattaa harkita vaihtoehtojen kuten sähkö- tai hybridiauton käyttöä.

  Koti

  Kodin energiankulutus on merkittävä hiilijalanjäljen aiheuttaja. Energiatehokkaaseen taloon tai asuntoon kannattaa panostaa jo rakentamisvaiheessa. Jos asumisesi ei ole energiatehokas, voit silti tehdä paljon asioita energiankulutuksen vähentämiseksi. Muutamia helppoja keinoja ovat esimerkiksi valojen sammuttaminen, kun et ole huoneessa, energiatehokkaiden kodinkoneiden hankinta ja ilmastoinnin käytön rajoittaminen.

  Ruoka

  Ruokavalio vaikuttaa myös hiilijalanjälkeen. Eläinperäisten tuotteiden kulutuksen vähentäminen on tehokas keino vähentää hiilidioksidipäästöjä. Kasvisruokavalio on ympäristöystävällinen ja terveellinen vaihtoehto. Myös lähiruoan käyttöä kannattaa harkita, sillä se vähentää kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä. Kodin biojätteen lajittelu ja kompostointi ovat myös tärkeitä keinoja vähentää hiilijalanjälkeä.

  Tavarat

  Tavaroiden ostaminen lisää myös hiilijalanjälkeä. Kuluttamista voi vähentää esimerkiksi hankkimalla tuotteita vuokraamalla tai lainaamalla niitä. Jos hankkiessasi uusia tavaroita haluat valita ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, kannattaa tarkastaa tuotteiden ympäristömerkit ja ekologisuusluokitus.

  Yhteenveto

  Hiilijalanjäljen pienentäminen on kaikkien vastuulla. Tutkimalla omia kulutustottumuksia ja muuttamalla niitä kestävämpiin suuntiin voimme vaikuttaa ilmastonmuutokseen isommalla mittakaavalla. Yksittäinen ihminen voi vaikuttaa paljon, ja siksi pienetkin askel vaikeamman ilmastonmuutostoimenpiteiden joukosta, voivat olla merkityksellisiä ilmastotalkoissa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.