Miten Virtsakivet Todetaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:55 pm #827

  +

  Miten Virtsakivet Todetaan

  Virtsakivet ovat kovia kalsium- tai virtsahappopitoisia kiteitä, jotka muodostuvat virtsan sisältämistä aineista. Ne voivat aiheuttaa kipua, veristä virtsaa ja muita haittoja, joten niiden nopea ja oikea-aikainen diagnosointi on tärkeää. Tässä artikkelissa käydään läpi, mitkä ovat yleiset virtsakivien diagnoosimenetelmät ja miten virtsakivet todetaan Suomessa.

  Oireet ja riskitekijät

  Virtsakivien oireet vaihtelevat sen mukaan, missä kivi sijaitsee. Mahdolliset oireet ovat voimakas kipu virtsatessa, verinen virtsa, alavatsakipu ja/tai selkäkipu, pahoinvointi ja oksentelu. Joskus virtsakivet voivat myös aiheuttaa kuumetta.

  Joillakin ihmisillä on suurempi riski sairastua virtsakiviin kuin toisilla. Riskitekijöitä ovat muun muassa ylipaino, vähäinen liikunta, suuren kalsiumin saanti, liian vähäinen nesteen nauttiminen, tietyt sairaudet ja joissakin tapauksissa jo perhehistoria sairauden osalta voi olla merkittävä tekijä.

  Diagnoosi

  Virtsakivien diagnoosissa käytetään usein useita eri menetelmiä. Näistä yleisimpiä ovat:

  Virtsan analysointi

  Lääkärit testaavat virtsan potilailla, joilla on virtsakivien diagnoosia epäiltäessä. Tämä auttaa laskemaan, kuinka paljon tiettyjä aineita on virtsassa, kuten kalsiumia, oksalaattia ja virtsahappoa. Se auttaa myös tunnistamaan poikkeavuuksia, kuten infektion, joka voi edistää virtsakivien muodostumista.

  Röntgentutkimus

  Kun virtsakivi on todella suuri, riittää usein pelkkä röntgenkuvantaminen, jotta voidaan havaita, mikä se on, mistä se on peräisin ja missä elastiset osat ovat. Nykyään röntgenkuvaus voi kuitenkin olla vähemmän tarkka, joskus tarvitaan muita kuvantamismenetelmiä.

  Virtsakivien ultraäänitutkimus

  Ultraäänitutkimus on hyvikäytetty menetelmä virtsakivien diagnoosissa. Se lähettää korkeataajuuksisia ääniaaltoja kehosi läpi, jolloin elimistä saadaan kuvia. Tämä auttaa tunnistamaan pieniäkin kiviä, kivien määrän ja sijainnin.

  Tietokonetomografia (TT)

  TT on menetelmä, joka tuottaa erittäin tarkkoja kuvia sisäelimistä. Nykyaikaiset TT-laitteet voivat havaita jopa pienimmät virtsatiekivet, mutta se altistaa kehon suurelle määrälle säteilyjä.

  Endoskooppiset menetelmät

  Tiettyjen virtsakivien diagnosointi edellyttää syvempää tietämystä. Endoskooppinen menetelmä, jossa kehoon työnnetään erilaisia kuvantamislaitteita virtsakivien etsimiseksi, voi olla tarpeen.

  Virtsakivien hoito

  Virtsakivien hoito riippuu kivien sijainnista ja koosta. Pienet kivet poistuvat usein omin voimin, mutta suuremmat kivet voivat vaatia lääkkeellistä hoitoa tai jopa leikkausta. Lääkkeitä, kuten kipulääkkeitä ja tulehduskipulääkkeitä, käytetään kivun lievittämiseksi, kun taas kirurginen hoito on tarpeen, jos kivet eivät poistu luonnollisesti.

  Jotta voisi ehkäistä virtsakivien uusiutumista, lääkäri suosittelee ruokavalion muutoksia, riittävän nesteenjuonnin varmistamista ja tiettyjen lääkkeiden käyttöä.

  Päätelmä

  Vaikka virtsakiviä ei voi aina ennustaa, on tärkeää tuntea niiden oireet ja tietää, miten ne voitaisiin diagnosoida ja hoitaa. Ota yhteyttä lääkäriin, jos epäilet virtsakiviä tai jos tunnet kipua virtsatessa tai verta virtsassa. Virtsaamisongelmat ovat tavallisia ongelmia, mutta ne ovat usein lievityksiä, joita voidaan käsitellä tehokkaasti.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.