Miten Vesi Kiertää Maapallolla

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #5723

  +

  Miten vesi kierrä maapallolla

  Veden kiertokulku maapallolla

  Vesi on elintärkeä asia kaikille eliöille maapallolla. Maapallon vesi kierrättyy jatkuvasti luonnollisten syklien avulla. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten vesi kierrättyy maapallolla.

  Haihtuminen

  Haihtuminen on yksi tärkeimmistä osista vedensykliä. Kun auringon lämpö haihduttaa meriä, järviä, jokia ja maaperässä olevaa vettä, se muuttuu vesihöyryksi. Vesihöyry nousee ilmakehään, jossa se jäähtyy ja tiivistyy pilviksi.

  Pilvet ja sadanta

  Ilmakehässä muodostuneet pilvet liikkuvat ympäriinsä tuulen mukana. Kun pilvet kohtaavat kylmempiä ilmakerroksia, vesihöyry tiivistyy pisaraksi ja pilviin muodostuu sadepisaroita. Näin syntyy sade, lumisade ja rae.

  Veden imeytyminen maaperään ja talteenotto

  Sadevesi, lumen sulaminen ja järvien pintaimeytyminen imeytyvät maaperään. Osa vedestä menee syvemmälle maaperään ja muodostaa maaperässä olevia pohjavesivarastoja, jotka ovat tärkeitä kaivoveden ja muiden vesilähteiden kannalta.

  Pohjavesi

  Pohjavesi on veden varasto, joka heltiää maaperässä olevista kivennäisistä ja kivestä. Pohjavesi on maakerrosten alla, ja siitä noustaan maanpinnalle kaivon porauksen yhteydessä.

  Suolavesi

  Valtamerissä oleva vesi on suolaista. Vaikka suolaisen veden haihtuminen tapahtuu samalla tavalla kuin makeassa vedessä, suola ei haihdu yhtä helposti. Kun valtameret haihtuvat, suola jää taakse, joten merivesi on suolaisempaa kuin pohjavesi.

  Kierron merkitys elämälle

  Vedensyklillä on tärkeä merkitys kaikille eläville organismeille maapallolla. Vesikierrolla on suora vaikutus ilmastoon, koska haihtuminen ja pilvien muodostuminen säätelevät ilmakehän vesihöyryn määrää. Lisäksi vedensykli mahdollistaa vesivarantojen jatkuva uudistuminen, mikä on tärkeää ilmanalaan, maaperän lujuuteen ja kasvien kasvuun.

  Yhteenveto

  Veden kierto maapallolla on ainutlaatuinen ja tärkeä prosessi. Veden kiertokulku mahdollistaa elämän jatkumisen maan päällä ja toimii tärkeänä ympäristössämme ja ekosysteemeissämme. Vesi on elämän perusta, ja siksi meidän on pidettävä huolta puhtaasta vedestä ja vedensuojelusta, jotta voimme jättää kestävän ympäristön tuleville sukupolville.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.