Miten Vero Lasketaan Palkasta

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:55 pm #140

  +

  Miten vero lasketaan palkasta?

  Suomessa palkasta peritään veroa, joka on maksettava valtiolle ja kunnalle. Veroprosentti määräytyy palkan suuruuden perusteella, mutta myös muut tekijät, kuten perheenjäsenten lukumäärä ja asunnon sijainti vaikuttavat veroprosenttiin. Tässä artikkelissa käsittelemme tarkemmin, miten vero lasketaan palkasta.

  Ensimmäinen asia, joka tulee huomioida, on veroprosentti. Veroprosentti määräytyy henkilön tulojen mukaan, ja se löytyy veroprosenttilaskurista, joka löytyy Verohallinnon verkkosivuilta. Kun veroprosentti on selvillä, voi laskea palkasta maksettavan veron määrän.

  Veroprosentin lisäksi palkan suuruus vaikuttaa veron määrään. Verottomana palkana Suomessa on käytössä niin sanottu tuloraja, eli se summa, joka ylittyy, menee verolle. Vuonna 2021 tuloraja on noin 735 euroa kuukaudessa eli noin 8 820 euroa vuodessa. Tämä summa tarkistetaan vuosittain, joten kannattaa tarkistaa ajantasainen summa Verohallinnon sivuilta.

  Kun tuloraja on ylitetty, verotettava tulo muodostuu palkasta, josta vähennetään eläke-, työttömyys-, ja sairausvakuutusmaksut. Näin saadaan bruttoveroedun alainen tulon määrä. Tämän jälkeen vähennetään veroprosentin mukainen vero.

  Kolmas tekijä, joka vaikuttaa veron määrään, on mahdolliset verohelpotukset. Verohelpotuksia ovat muun muassa työtulovähennys, joka on tarkoitettu vähäisen palkkatulon omaaville henkilöille, ja kotitalousvähennys, joka on tarkoitettu kotitaloudelle tehtävistä työtunneista maksettavien kulujen vähentämiseen verotuksessa.

  Yhteenveto

  Veron laskeminen palkasta ei ole yksinkertaista, sillä veron määrään vaikuttavat monenlaiset tekijät. Veroprosentti määräytyy henkilön tulojen ja muiden olosuhteiden perusteella. Kun palkka on ylittänyt tulorajan, verotettava tulo muodostuu palkasta, josta vähennetään maksut ja veroprosentin mukainen vero. Verohelpotukset voivat vaikuttaa veron määrään ja kannattaakin tarkistaa, mitä verohelpotuksia juuri oma tilanne mahdollistaa. Veron laskeminen palkasta on tärkeää, jotta osaa suunnitella oman talouden pitkäjänteisesti ja pitää huolta siitä, ettei jää yllättyneeksi loppuvuoden verolaskussa.

  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.