Miten Varautua Sotaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:49 pm #512

  +

  Miten varautua sotaan Suomessa?

  Suomessa ei olla viime vuosikymmeninä kohdattu sotaa, mutta tämä ei tarkoita sitä, etteikö siihen tulisi varautua. Huolestuttavia merkkejä nähdään maailman poliittisessa tilanteessa, joten on hyvä tietää miten varautua mahdolliseen sotaan Suomessa.

  Varautumisen perusteet

  Ennen varsinaisiin varautumisohjeisiin siirtymistä on hyvä tietää perusteet. Tärkeintä on, että tunteet ja pelot eivät saisi ottaa yliotetta. Sodan uhatessa on tärkeää säilyttää järki ja toimia viisaasti. Panikointi ja turhasta stressaaminen eivät hyödytä ketään. Siksi on tärkeää varautua hyvissä ajoin, mieluiten ennen kuin uhka konkretisoituu.

  Toinen varautumisen peruste on tietää, mitkä ovat kansalliset turvallisuusuhkamme. Näitä ovat esimerkiksi terrori-iskut, kyberuhkat, tiedustelu, venäläinen aggressiivisuus Itämerellä ja energiaturvallisuuden häiriöt.

  Varautumisohjeet

  1. Huolehdi ruoasta ja vedestä

  Sodan uhatessa ruokahuolto voi pettää, joten on hyvä varautua riittävän ruokavaraston avulla, joka riittää vähintään kahdeksi viikoksi. Suositeltava veden määrä on noin kolme litraa per henkilö päivässä.

  2. Varastoi lääkkeitä ja ensiaputarvikkeita

  Lääkevarasto on tärkeä siltä varalta, että yhteiskuntaa järkyttää suurempi ja pitkäaikainen häiriö. On hyvä varata mieluiten kolmen kuukauden varasto päivittäisiä tarveaineita. Kaikki välttämättömät lääkkeet ja ensiaputarvikkeet ovat tärkeitä varastoida.

  3. Huolehdi viestintävälineistä

  Sodan aikana viestintävälineet kuten puhelimet ja internet saattavat pettää. Tämän vuoksi on hyvä varautua ennalta ja hankkia esimerkiksi varalaturi puhelimelle, radio, jossa on paristokäyttö, sekä vanha kunnon kartta.

  4. Varustaudu muilla tarvikkeilla

  Perusvarusteita ovat esimerkiksi taskulamppu, tulitikut, työkalut, makuupussi ja erilaiset käyttötarvikkeet kuten talouspaperit, kuivamuonat, hygieniatarvikkeet ja muut tarpeelliset varusteet.

  5. Liity vapaaehtoistoimintaan

  Yksi tapa tulla varautuneeksi on liittyä vapaaehtoistoimintaan, joka on avuksi kriisitilanteessa. Punainen Risti ja Pelastusarmeija ovat esimerkkejä tällaisista.

  Lopuksi

  Sodan uhka ei tarkoita sitä, että kannattaisi ryhtyä hamstraamaan kasoittain tavaroita kotiin. Järkevä ja ennakoiva lähestymistapa on avain varautumisessa sodan mahdollisuuteen. Muutamien perusvarusteiden hankinta ja varastoiminen ovat tärkeitä, jotta mahdollisessa sodan uhatessa pärjäisimme riittävän pitkän ajan. On hyvä muistaa, että järkevä toiminta ja viisaus ovat tärkeimmät avut kriisitilanteessa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.