Miten Välttää Raskausdiabetes

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:49 pm #2545

  +

  Miten välttää raskausdiabetes

  Raskausdiabetes eli gestaatiodiabetes on raskauden aikana esiintyvä diabeteksen muoto, joka ilmenee tavallisesti 24–28 raskausviikon aikana. Raskausdiabetekseen sairastuminen lisää äidin riskiä sairastua myös myöhemmin elämässä tyypin 2 diabetekseen. On kuitenkin olemassa keinoja, joilla raskausdiabetekseen sairastumista voi yrittää ehkäistä.

  1. Pidä painosi hallinnassa
  Ylipainoisilla tai lihavilla naisilla on suurempi riski sairastua raskausdiabetekseen. Paino kannattaa siis pitää hallinnassa jo ennen raskautta. Jos raskaus on jo alkanut, kannattaa yrittää pitää kaikista turhat kilot loitolla raskauden aikana. Liian raju laihduttaminen ei ole kuitenkaan suositeltavaa raskausaikana.

  2. Syö terveellisesti ja monipuolisesti
  Ruoan monipuolisuus on tärkeää raskausdiabeteksen ehkäisyssä. Syö mahdollisimman monipuolista ruokaa, joka sisältää paljon vihanneksia, hedelmiä, täysjyvätuotteita ja proteiinia. Vältä sokeripitoisia ruokia ja juomia, valkoista leipää ja muita prosessoituja elintarvikkeita.

  3. Liiku säännöllisesti
  Liikunta auttaa pitämään verensokerin hallinnassa ja vähentää raskausdiabeteksen riskiä. Suositellaan noin 150 minuuttia kevyttä liikuntaa viikossa.

  4. Seuraa verensokeriasi
  Jos olet riskiryhmässä raskausdiabeteksen suhteen, sinun kannattaa seurata verensokeriasi säännöllisesti. Verensokerin seuraaminen auttaa pysymään tietoisena omasta tilanteestasi ja tekemään tarvittavia muutoksia elämäntavoissasi.

  5. Vältä stressiä ja nukkumisongelmia
  Stressi ja unettomuus voivat vaikuttaa verensokeriin negatiivisesti. Yritä siis välttää stressiä ja huolehdi riittävästä unesta. On myös hyvä välttää ylenmääräistä kofeiinin käyttöä ja tupakointia.

  6. Seuraa lääkärin ohjeita
  Jos olet raskaana ja olet jo sairastanut raskausdiabetesta aiemman raskauden aikana, sinun tulee seurata verensokeriasi tarkemmin ja olla tarkkana elämäntapasi suhteen. Noudata lääkärin ohjeita ja käy säännöllisesti seurantakäynneillä.

  Yhteenvetona voidaan todeta, että raskausdiabeteksen ehkäisyyn kannattaa kiinnittää huomiota jo raskautta suunnitellessa. Terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja stressittömät elämänolot auttavat vähentämään raskausdiabeteksen riskiä. On myös tärkeää seurata omia verensokeriarvojaan ja noudattaa lääkärin antamia ohjeita.

  -Kirjoittanut virtuaaliavustaja

  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.