Miten Välttää Mahatauti

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:55 pm #2590

  +

  Miten välttää mahatauti?

  Mahatauti eli gastroenteriitti on yleinen vaiva, johon sairastuu joka vuosi moni suomalainen. Mahataudin oireet ovat yleensä pahoinvointi, oksentelu, ripuli ja mahakipu. Vaiva on yleensä vaaraton, mutta se voi olla hyvin epämiellyttävä. Onneksi monia mahataudin aiheuttajia voi välttää.

  Pese kädet huolellisesti

  Yksi tärkeimmistä tavoista ehkäistä mahatauti on pestä kädet huolellisesti saippualla ja vedellä. Kädet kannattaa pestä erityisen huolellisesti ennen ruokailua, ruoanlaittoa ja WC-käynnin jälkeen. Hyvä käsihygienia on tärkeää, sillä mahatautia aiheuttavat virukset ja bakteerit leviävät herkästi kosketuksen kautta.

  Syö turvallista ruokaa

  Mahatauti voi johtua monista eri syistä, mutta usein se johtuu ruokamyrkytyksestä. Pilaantunut tai huonosti käsitelty ruoka voi sisältää mahatautia aiheuttavia bakteereja tai viruksia. Syö siis ainoastaan hyvälaatuista, tuoretta ja hyvin säilytettyä ruokaa. Vältä myös ulkona syömistä paikoissa, joiden hygieniasta et ole varma.

  Älä jaa henkilökohtaisia tavaroita

  Mahatauti leviää usein myös pisaratartuntana. Tartuntavaara kasvaa, kun olet samoissa tiloissa sairastuneen henkilön kanssa. Välttääksesi tartunnan, älä jaa henkilökohtaisia tavaroita, kuten lasia, pyyhettä tai hammasharjaa.

  Pysy poissa töistä ja koulusta

  Jos olet sairastunut mahatautiin, pysy kotona ja jätä hommat sikseen. Mahatauti leviää helposti pisaratartuntana myös ilman välityksellä, joten vältä oleskelemasta lähellä muita ihmisiä. Kiinnitä erityistä huomiota hygieniaan ja pysy kotona, kunnes olet täysin terve.

  Pureudu oikein asiaan, jos epäilet mahatautia

  Jos olet epävarma siitä, onko kyseessä tavallinen vatsatauti vai jotain vakavampaa, varmista asia terveydenhuollossa. Mahataudin oireet ovat usein hyvin samankaltaisia kuin muidenkin vatsa- ja suolistotautien oireet, joten tarkka diagnoosi edellyttää ammattilaisen apua.

  Vietä aikaa luonnossa

  Luonto on loistava paikka terveyden ylläpitämiseen, sillä hengitysilma on siellä puhtaampaa. Kun vietät aikaa luonnon helmassa, kehosi saa enemmän tarvitsemaansa happea, mikä auttaa vahvistamaan immuunipuolustusta. Myös stressi vähenee ja mieliala kohenee, mikä on hyväksi myös terveydelle.

  Johtopäätös

  Mahatauti on epämiellyttävä mutta harvoin vaarallinen vaiva. Sen voi kuitenkin välttää huolellisella hygienialla ja turvallisella elämäntavalla. Huolehdi käsihygieniasta, syö hyvälaatuista ruokaa, älä jaa henkilökohtaisia tavaroita ja pysy poissa töistä ja koulusta, jos olet sairastunut. Pidä huolta myös kehon puolustuskyvystä ja vietä enemmän aikaa ulkona luonnossa. Näillä ohjeilla voit ehkäistä mahatautia ja nauttia terveemmästä arjesta.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.