Miten Välttää Auk

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #1626

  +

  Miten välttää auk Suomessa asuville ihmisille?

  Auk on pohjoismaisissa olosuhteissa yleinen talviautoilun riski. Aukkoihin voi jäädä auton renkaat jumiin ja jopa aiheuttaa vahinkoja auton alustassa. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, jotka auttavat välttämään aukeat talviautoilussa Suomessa.

  1. Seuraa sääennustetta ja tienhoitotilannetta

  Sääolosuhteet Suomessa ovat ankarat talvella. Jotta välttyisi aukeilta tiellä, on tärkeää seurata säätiedotuksia ja tiedustella tienhoitotilannetta ennen matkaan lähtöä. Usein ilmoituksissa kerrotaan aukeista tai muista tienkunnossapidon ongelmista. Välttyäkseen aukeilta, kannattaa välttää ajamista sellaisten teiden kautta, joissa tienhoitoviranomaiset eivät ole ehtineet harjata tai aurailla tietä.

  2. Varaa riittävästi aikaa matkaan

  Talvella on tärkeää varata riittävästi aikaa matkaan. Aukot yleistyvät erityisesti rankkasateiden, räntäsateiden ja sään nopeiden muutosten yhteydessä. Jos on kiire, voi hermot käydä kireällä ja keskittyminen herpaantua. Tien päällä kannattaa käyttää malttia, sillä se auttaa tarkkailemaan tienpinnan kunnossapitoa ja välttämään suuria aukeita.

  3. Huolla autosi säännöllisesti

  Oman auton huoltoon kannattaa kiinnittää huomiota, sillä toimiva ajoneuvo auttaa välttämään aukeita. Renkaiden kunnon tarkistus on erittäin tärkeää, sillä huonokuntoiset renkaat eivät pärjää liukkailla ja jäätyneillä teillä. Lisäksi on hyvä varmistaa, että jarrut, korin ja alustan osat toimivat asianmukaisesti. Tällöin auto on turvallisempi ja välttyy tarpeettomilta ongelmilta.

  4. Käytä asianmukaisia talvivarusteita

  Asianmukaiset talvivarusteet ovat tärkeitä talviajossa. Nastarenkaat ovat yksi turvallisimmista vaihtoehdoista ajettaessa jäätyneillä teillä, mutta niitä ei saa käyttää ympäri vuoden. Lisäksi kannattaa hankkia lumiharja ja jääskrapa, jotka auttavat poistamaan lunta ja jäätä näkyvyyden edestä. Turvavyöt, hätävarustelaukku ja -kolmio ovat myös tarpeellisia varusteita Suomen talviolosuhteissa.

  5. Vältä turhia jarrutuksia ja kiihdytyksiä

  Liikkeelle lähtiessä ja pysähtyessä kannattaa käyttää malttia. Turhia kiihdytyksiä ja jarrutuksia on vältettävä, sillä ne saattavat aiheuttaa autoon epävakauden. Hyvä vinkki on antaa auton rullata hitaasti eteenpäin ihan kevyellä kaasupolkimen painalluksella. Näin auto ja kuljettaja voivat löytää oikean vauhdin ja suunnan tilanteessa kuin tilanteessa.

  Päätelmä

  Talviautoilu Suomessa on haastavaa, mutta niitä voidaan välttää valppaalla huomiolla liikenteessä ja hyvällä auton huoltamisella. Säännöllinen auton huolto, asianmukaiset talvivarusteet ja liikennevalojen käyttö voivat tehdä maanteiden käytöstä turvallisempaa ja välttää kalliita vahinkoja. Muista siis seurata säätilaa ja tienhoidon tilanteita, käyttää malttia ja keskittyä liikenteeseen. Apua aukeiden välttämiseen voit aina kysyä omasta autokorjaamostasi tai liikenteenvalvontaviranomaisilta.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.