Miten Valita Laskettelumonot

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #1294

  +

  Miten valita laskettelumonot?

  Laskettelumonot ovat yksi tärkeimmistä varusteista laskettelua harrastavalle. Ne vaikuttavat merkittävästi laskuelämykseen ja turvallisuuteen, joten niiden valintaan kannattaa panostaa. Tässä artikkelissa käymme läpi asioita, joita tulee ottaa huomioon laskettelumonoja valitessa.

  Tarkista oikea koko ja istuvuus

  Laskettelumonojen tärkein ominaisuus on niiden istuvuus ja mukavuus. Monon tulee istua hyvin jalkaan ja tarjota tukea koko jalan alueelle. Laskettelumonon ei kuitenkaan tule olla liian tiukka tai puristaa epämukavasti.

  Koon tarkastaminen on tärkeää, sillä liian pienet monot voivat aiheuttaa kipua ja haitata verenkiertoa jaloissa. Liian suurissa monoissa puolestaan jalat liikkuvat liikaa ja ne voivat altistaa nilkkavammoille. Oikean koon tarkistamiseen kannattaa käyttää apuna monon kokotaulukkoa.

  Kovuusasteen määrittäminen

  Laskettelumonot on jaettu kovuusasteisiin 1-3, joista kovuusaste 1 on joustavin ja kovuusaste 3 jäykin. Kovuusasteen valinta riippuu laskijan tasosta, harrastukseen käytettävästä ajasta ja laskumarjoista.

  Aloittelijalle sopiva kovuusaste on 1-2, kun taas kokeneempi laskettelija voi valita jäykemmän 2-3 kovuusasteen. Tärkeää on huomioida, että liian pehmeä mono ei ehkä tarjoa tarpeeksi tukea laskettelussa ja liian jäykkä mono voi olla epämukava.

  Huomioi laskettelukohteesi

  Laskettelumonojen valintaan vaikuttaa myös laskettelupaikka ja -olosuhteet. Eri laskettelupaikoilla voi olla erilaiset lumiolosuhteet ja rinteiden jyrkkyys, joten monon tulee olla sopiva kyseisiin olosuhteisiin.

  Jos ajatellaan esimerkiksi rinteitä ja laskettelijoita, jotka pitävät vauhdista, olisi hyvä valita jäykempi mono, joka tarjoaa paremman tuen. Muuten, jos laskettelupaikat ovat pehmeämpiä, on parempi valita pehmeämpi mono, joka tarjoaa enemmän liikkumavaraa jaloille.

  Tutustu monon teknisiin ominaisuuksiin

  Laskettelumonojen teknisissä ominaisuuksissa on eroja, joita kannattaa tutkia ennen ostoa. Tärkeitä ominaisuuksia ovat esimerkiksi soljien määrä, pohjalliset ja lämmittelymahdollisuudet.

  Soljet ovat tärkeä osa monoa, ja niiden määrä vaikuttaa monon istuvuuteen ja turvallisuuteen. Vähemmän solkia tarkoittaa vähemmän mahdollisuuksia säätää monon kiristystä.

  Pohjallisilla on merkitystä monen laskettelijan kannalta, sillä ne voivat parantaa monon istuvuutta ja jalkojen tukea. Myös lämmittelymahdollisuudet ovat tärkeitä, sillä kylmät jalat vähentävät laskuin tuntua ja voivat altistaa paleltumiselle.

  Yhteenveto

  Laskettelumonot ovat tärkeä osa laskettelijan varustusta. On tärkeää valita oikea koko ja istuvuus, ottaa huomioon laskettelukohteesi, tarkastella kovuusastetta sekä teknisiä ominaisuuksia. Kun valitset oikeanlaiset laskettelumonot, voit nauttia laskettelusta turvallisesti ja mukavasti.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.