Miten Uv Säteilyltä Voi Suojautua

  • Tämä aihe on tyhjä.
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:55 pm #4746

    +
    Miten Uv Säteilyltä Voi Suojautua?

    Suomessa UV-säteily ei ole ehkä ensimmäinen asia, joka tulee mieleen suomalaisille. Sitä ei ehkä ajattele, kuin hellepäivinä saadessaan auringonpalvontaa. Mutta vaikka Suomessa olisikin vähemmän UV-säteilyä kuin esimerkiksi Etelä-Euroopassa, on silti hyvin tärkeää suojautua UV-säteilyltä, sillä se voi aiheuttaa terveysriskejä, kuten ihosyöpää. Mutta miten UV-säteilyltä voi siis suojautua?

    UV-säteily on näkymätön säteily, joka tulee auringosta. Sitä on eri määriä eri vuorokauden- ja vuodenaikoina ja se vaikuttaa eri tavoin eri ihotyypeille. UV-säteilyn voimakkuutta voidaan mitata UV-indeksillä, joka osoittaa altistumisriskin ihmisille. Mitä korkeampi UV-indeksi on, sitä suurempi riski altistumiselle on.

    Mutta miten siis voi suojautua UV-säteilyltä?

    1. Varjoa

    Suojautuminen UV-säteilyltä ei ole vain aurinkovoiteen käyttöä. Paras tapa suojautua UV-säteilyltä on välttää altistumista sille kokonaan, erityisesti keskipäivän aikaan. Tällöin suurin riski altistua on, ja silloin kannattaa pysytellä sisätiloissa tai varjossa. Jopa varjossa oleminen vähentää UV-säteilylle altistumista.

    2. Käytä sopivaa vaatetusta

    Jos kuitenkin haluaa viettää aikaa ulkona, on tärkeää käyttää sopivaa vaatetusta. Suositeltavaa on käyttää vaatteita, joissa on suojakerroin vähintään 30. Kankaan tiheys ja väri vaikuttavat myös suojakerroinlukuun. Lisäksi hattu, joka suojaa kasvoja ja niskaa, on tärkeä.

    3. Käytä aurinkovoidetta

    Aurinkovoide on tärkeä osa UV-säteilyltä suojautumista, mutta sen tulee olla oikeanlainen. Aurinkovoiteen suojakerroin kannattaa valita omalle ihotyypille sopivaksi. Suositeltavaa on käyttää vähintään suojakerrointa 30. Aurinkovoidetta tulee laittaa iholle riittävästi noin 20 minuuttia ennen auringolle altistumista. Lisäksi aurinkovoidetta tulee laittaa uudestaan noin kahden tunnin välein, tai lisäksi esimerkiksi uimisen tai hikoilun jälkeen.

    4. Käytä aurinkolaseja

    Aurinkolasit suojaavat silmiä UV-säteilyltä ja ehkäisevät terveysriskejä, kuten silmänpohjan ikärappeumaa. Aurinkolaseja valitessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että ne suojaavat sekä UVA- että UVB-säteiltä.

    5. Vältä solariumia

    Solariumin käyttö on terveysriski, sillä se altistaa ihoa suurelle määrälle UV-säteilyä. Suositeltavampaa on siis välttää solariumia kokonaan ja suojautua auringolta esimerkiksi varjoa, vaatetusta, aurinkovoidetta ja aurinkolaseja käyttäen.

    Suojautuminen UV-säteilyltä on tärkeää kaikille, sillä se voi aiheuttaa terveysriskejä. Vaikka Suomessa UV-säteilyä ei aina ehkä näe, kannattaa silti huomioida sen vaikutus ja mahdollisuus altistua sille. Varjo, sopiva vaatetus, aurinkovoide, aurinkolasit ja solariumin välttäminen ovat hyviä keinoja suojautua UV-säteilyltä ja pitää itsensä terveenä.
    **

  • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.