Miten Ukkosen Jyrinä Syntyy
- Tämä aihe on tyhjä.
-
JulkaisijaArtikkelit
-
+
Miten ukkosen jyrinä syntyy?
Ukkosen jyrinä on tehokas ääniefekti, joka vääristää ympäröivässä melussa. Jopa kokeneille ukkosenkuuntelijoille on vaikea olla huomaamatta tämän spektaakkelin vaikutuksia. Mutta missä ukkosen ääni tulee ja miten se syntyy?
Ukkosmyrsky syntyy
Ukkosmyrskyjen syntymisestä on aikaisemmin kerrottu, että ukkosenkuulostuksen äänen taustalla on korkeitten ja matalapainehäiriöiden kehittyminen pilvessä.
Ukkosmyrsky syntyy, kun ilmanpaine pilvessä purkautuu äkillisesti. Tällöin syntyy voimakas sähköpurkaus, jonka johdosta syntyy nk. piikkisähkö, joka lataa pilvessä olevan kosteuden korkealle. Kun korkealla yläilmakehässä oleva ilmamassa on tarpeeksi lämmin vahvistamaan pilvessä olevaa sähkövarauksen tasoa, sähköpurkauksen painevirtaukset saavat pilven horjumaan. Tästä syntyy tyyppillinen savupiippumaisen pilvenhuipun muoto. Tämän aikana syntyy myös valo, joka on selvästi havaittavissa. Joskus tämä päättyy yläpilvivyöryyn, jonka voi havaita sädehäiriöinä.
Ukkosen jyrinä syntyy myös ukkosen salaman välähdyksen ansiosta
Vaikka pilven varaus purkautuisi ilman melua, sähköinen purkaus alkaa tuottaa ääniä välittömästi, kun se kohtaa oman jälkivaikutuksensa. Nämä jälkivaikutukset aiheuttavat havaittavissa olevaa sähkövirtausjännitettä, joka syntyy, kun sähkölähteestä (tässä tapauksessa ukkosen purkauksesta) tulee äkillinen muutos. Se muuttaa pilveä ympäröivien ilmavirtauskuvioiden voimakkuutta, ja tämä luo ääniaaltoja.
Tämä aiheuttaa kuuluvan räjähdyksen, joka tuntuu useampana jyrinänä. Vaikka ukkonen tapahtuu taivaalla, äänilähteet ovat itse asiassa hieman erilaisia. Yhden ukkosenpurkaus ääni voi kestää jopa useita sekunteja, kun taas välkkyvässä valossa välkkymisten määrä tapahtuu miljoonasosan sekunnin murto-osissa. Vaikka ääni kulkee hitaammin kuin valo, nämä kaksi nopeutta kuitenkin liittyvät toisiinsa.
Miksi ukkosen jyrinä voi kuulua eri tavalla eri paikoissa?
Ukkoskuurojen aiheuttama jyrinä ilmenee yksilöllisesti eri paikoissa ja riippuu monista tekijöistä. Ympäristö, ilmasto ja maasto voivat kaikki vaikuttaa siihen, kuinka kovaa tai kauan ukkosen jyrinä kuuluu.
Esimerkiksi ukkosen jyrinä on tavallisesti hiljaisempaa ja matalampaa, jos sieltä kuuluu olevan epätavallisen suuri etäisyys. Samalla äänien heijastuminen ympäröivässä maastossa voi luoda odottamattomia vaikutuksia, ja toisaalta, ukkosenkuuntelu saattaa kuulostaa erilaiselta esimerkiksi sisällä kuin ulkona.
Loppusanat
Ukkosen jyrinä ja sen selittäminen on erittäin mielenkiintoinen aihe. Tällaisissa tapauksissa on olemassa monia tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen, kuinka lopullinen ääni kuulostaa. Vaikka ukkosenkuuntelu onkin mielenkiintoinen harrastus, tärkeintä on varmistaa turvallisuus. Jos sinulla on kysymyksiä tai tarvitset neuvoja, älä epäröi kysyä asiantuntijalta.
** -
JulkaisijaArtikkelit
- Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.