Miten Ukkonen Syntyy

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:49 pm #486

  +

  Miten ukkonen syntyy?

  Johdanto

  Suomessa ukkonen on yleinen ilmiö kesäaikaan. Usein kuulemme voimakkaan jyrähdyksen ja näemme salaman välähdyksen taivaalla, mutta mitä ukkonen oikeastaan on ja miten se syntyy? Tässä artikkelissa käsittelemme ukkosen syntyä ja joitakin turvallisuusvinkkejä ukkospäiville.

  Ukkosen synty

  Ukkonen syntyy, kun sähkövarauksia on kerääntynyt pilveen liikaa. Tämän seurauksena muodostuu sähkökenttä pilven ylä- ja alapuolen välille. Kun sähkökenttä ylittää tietyn arvon, syntyy purkaus, ja sähkövaraukset purkautuvat pilvestä maahan tai toiseen pilveen. Tämä purkaus on ukkonen. Purkauksen aikana syntyy voimakas sähköinen korkeajännite, joka ionisoi ilman ja muodostaa salamoiden välähdykset.

  Ukkosen ääni syntyy, kun salamoissa purkaantuvan sähkövirran aiheuttama ilman laajeneminen ja supistuminen luo paineaallon, joka kuuluu jyrähdyksenä maan pinnalla.

  Ukkosmyrskyt ovat yleisempiä kesäaikaan, kun ilmakehä on lämmin ja kostea. Usein ukkonen nähdään myös pilvien alla olevalla maalla, jossa sähkövaraukset kerääntyvät esimerkiksi suojattomille rakennuksille.

  Turvallisuusvinkkejä ukkospäiville

  Ukkosmyrsky voi olla vaarallinen tilanne, joten on tärkeää tietää, kuinka toimia turvallisesti ukkosella. Jos olet ulkona, etsi suojaisa paikka sisällä tai autossa. Vältä avoimia alueita, korkeita paikkoja ja suuria rakennuksia, jotka voivat houkutella salaman iskua.

  Jos olet autossa, pysyttele autossa ukkosen aikana. Auto on turvallisin paikka ukkosella, koska se toimii salamanjohtimena ja salaman vaikutus leviää auton pinnan yli maahan.

  Jos olet sisällä, vältä käyttämästä puhelinta tai muita sähköisiä laitteita, jotka voivat houkutella salaman iskua. Sulje ikkunat ja ovet, jotta salama ei pääse sisään rakennukseen. Vältä myös suihkun tai ammeen käyttöä ukkosen aikana, koska putkien kautta kulkevan veden voi toimia salamanjohdattimena.

  Yhteenveto

  Ukkonen syntyy sähkövarauksien purkautumisesta pilvestä maahan tai toiseen pilveen. Purkauksen aikana syntyy voimakas sähköinen korkeajännite, joka ionisoi ilman ja muodostaa salamoiden välähdykset. Ukkonen voi olla vaarallinen tilanne, joten on tärkeää tietää, kuinka toimia turvallisesti ukkosella. Vältä avoimia alueita, korkeita paikkoja ja suuria rakennuksia, jotka voivat houkutella salaman iskua. Aina on tärkeää pysytellä turvassa ja noudattaa turvallisuusohjeita ukkospäivänä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.