Miten Tyel Maksetaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:55 pm #1939

  +

  Miten Työeläke Maksetaan

  Työeläkejärjestelmä on tärkeä osa suomalaista hyvinvointivaltiota. Se takaa eläkkeen maksun ansaittuasi eläkeiän saavuttamisen tai työkyvyttömyyden vuoksi. Työeläkkeen maksamiseen liittyy monia erilaisia käytäntöjä, ja tässä artikkelissa käymme läpi perusasiat siitä, miten työeläke maksetaan Suomessa.

  Työeläkemaksu

  Työeläkemaksu on maksu, jonka työnantaja maksaa työntekijöidensä puolesta eläkerahastoon. Työnantajat ovat vastuussa siitä, että maksavat työntekijöidensä osuudet eläkemaksuista oikein ja ajallaan. Työeläkemaksuista vastaavat työeläkevakuutusyhtiöt, jotka toimivat työeläkejärjestelmän takana.

  Työeläkejärjestelmän rakennus

  Työeläkejärjestelmä rakentuu kolmesta eri osasta: ensimmäisestä, toisesta ja kolmannesta pilarista.

  Ensimmäinen pilari on kansaneläke, jonka maksaa Kela. Kansaneläke on tarkoitettu kaikille Suomessa asuville, mutta sen määrä on verrattain pieni. Se takaa peruselintason eläkeläisille.

  Toinen pilari on työeläke, jota maksetaan työsuhteen aikana ansaitusta palkasta. Työeläkejärjestelmä perustuu sukupolvien väliseen solidarisuuteen: nykyiset työssäkäyvät maksavat eläkkeitä heille, jotka ovat jo eläkkeellä. Työeläke perustuu elinaikakerroinjärjestelmään, joka takaa lisäeläkkeen pitempään työskennelleille.

  Kolmas pilari on vapaaehtoinen eläkesäästäminen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi henkilökohtaisen säästötilin avaamista tai yksityisen eläkevakuutuksen ottamista.

  Eläkkeen hakeminen

  Eläkkeen hakeminen on helppoa. Eläkeikään saavuttaessa työntekijä saa automaattisesti kirjeen työeläkevakuutusyhtiöstä, joka sisältää ohjeet eläkkeen hakemiseksi. Eläke voi olla vanhuuseläke, työkyvyttömyyseläke tai osaeläke.

  Eläkkeen suuruus

  Eläkkeen suuruus riippuu työhistoriastasi ja ansaitsemastasi palkasta. Eläkkeen suuruus lasketaan eläkepisteiden perusteella, jotka kertyvät työvuosien ja ansaitun palkan perusteella. Palkkaan perustuvia eläkepisteitä kertyy enintään 2,0 vuodessa.

  Yhteenveto

  Työeläkejärjestelmä on tärkeä osa suomalaista hyvinvointivaltiota, joka takaa eläkkeen maksun ansaittuasi eläkeiän saavuttamisen tai työkyvyttömyyden vuoksi. Työeläkkeen maksuun liittyy monia käytäntöjä ja se rakentuu kolmesta eri osasta: kansaneläke, työeläke ja vapaaehtoinen eläkesäästäminen. Eläkkeen suuruus lasketaan eläkepisteiden perusteella, jotka kertyvät työhistorian ja ansaitun palkan perusteella. Eläkkeen saaminen on helppoa; työntekijä saa ensin kirjeen työeläkevakuutusyhtiöstä, jonka jälkeen eläkkeen hakeminen onnistuu vaivattomasti.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.