Miten Tuulesta Saadaan Sähköä

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #6352

  +
  Miten Tuulesta Saadaan Sähköä?

  Tuulivoima on yksi kestävimmistä ja puhtaimmista energialähteistä maailmassa. Tuuli voi pyörittää tuulimyllyjä, jotka muuntavat sen suoraan sähköksi. Suomessa tuulivoimalat ovat yleistyneet voimakkaasti viime vuosina. Tässä artikkelissa tarkastelemme tarkemmin, miten tuulesta saadaan sähköä.

  Tuulivoimalan toimintaperiaate

  Tuulivoimala koostuu pyörivästä lapakomponentista, jota pyörittää tuuli. Kun tuuli pyörittää lapoja, ne saavat aikaan pyörivän liikkeen napakomiinissa olevassa generaattorissa, joka muuntaa liike-energian sähköenergiaksi. Generaattori johdattaa sähkön turvallisesti valtakunnan verkkoon sähkölinjojen kautta. Yksittäisten tuuliturbiinien sähköntuotanto riippuu muun muassa paikan ilmavirran vahvuudesta ja sääoloista.

  Suomen kokoisessa maassa tuulivoimalat on parasta sijoittaa rannikolle tai saaristoon, koska nämä alueet ovat alttiimpia voimakkaille tuulille. Tämän seurauksena suurin osa Suomessa olevista tuulivoimaloista onkin sijoitettu rannikoille, saaristoihin ja avomerelle. Yksi suurimmista maalla sijaitsevista tuulivoima-alueista löytyy Pohjanmaalta, josta löytyy yli 700 tuulivoimalaa.

  Tuulivoiman hyödyt ja haitat

  Tuulivoima on uusiutuva, puhtaan energian lähde, joka on tärkeä askel kohti kestävämpää tulevaisuutta. Toisin kuin fossiiliset polttoaineet, se ei tuota saastuttavia päästöjä, jotka vahingoittavat ympäristöämme. Tuulivoimalat ovat myös suhteellisen hiljaisia ja niiden huolto vaatii vähän huomiota. Tuulivoimaloiden kasvavat siivet ja korkea torni vaativat kuitenkin suhteellisen suuren rakennusalueen, mikä tarkoittaa, että ne eivät välttämättä sovi tiheästi asutuille alueille.

  Tuulivoiman haittoihin kuuluu myös sen epävarmuus. Tuuliturbiinien tuottama sähköenergiamäärä vaihtelee ennustamattomasti tuulen voimakkuuden ja suunnan mukaan. Kun sähkö kuitenkin tuotetaan suurimman tuotannon aikana, ei vastaavasti ole mahdollisuutta tuottaa energiaa enemmän sähkön kysynnän kasvaessa. Tämä voi aiheuttaa haasteita sähkönjakelulle.

  Lisäksi jotkut ihmiset vastustavat tuulivoimaloita maiseman muuttumisen vuoksi. Tuulivoimalat voivat häiritä luontoa paitsi maiseman muutoksillaan, myös häiritsen lintujen ja muiden eläinten lentämistä sekä melullaan.

  Johtopäätös

  Vaikka tuulivoimalla on haasteita, se on silti todennäköisesti tärkeä osa kestävän energian tulevaisuutta. Kun teknologia kehittyy, voidaan vähentää tuulivoiman haittoja ja edistää sen käyttöä. Tässä suhteessa Suomi on jo hyvällä tiellä: tällä hetkellä noin 5% kaikesta Suomessa tuotetusta sähköstä tuotetaan tuulivoimalla. Tämän määrän oletetaan kasvavan tulevaisuudessa, kun Suomi pyrkii saavuttamaan ilmastotavoitteensa.

  Toivomme, että tämä artikkeli antoi sinulle paremman käsityksen siitä, miten tuulesta saadaan sähköä. Jos haluat tietää lisää, suosittelemme tutustumaan Suomessa käytettävien tuulivoimaloiden erilaisiin toimintaperiaatteisiin, voimaloiden ylläpitoon ja suunnittelemiseen vaadittaviin tekijöihin sekä suomalaisten tuulivoimaloiden ympäristövaikutuksiin.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.