Miten Tutkia Rintoja

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #1477

  +

  Miten tutkia rintoja?

  Rintojen itsetarkkailu on tärkeä osa naisten terveyttä. Rintojen säännöllinen tutkiminen auttaa tunnistamaan mahdolliset muutokset ja poikkeavuudet ajoissa, mikä lisää aikaisempaa hoitoa ja parempia hoitotuloksia. Jos asut Suomessa, tässä on muutamia vinkkejä rintojen tarkkailemiseksi kotona.

  Kun tutkia rintoja

  Rintojen tarkkailua suositellaan kerran kuussa. Paras ajankohta tarkkailulle on yleensä kuukautiskierron viikon kuluttua kuukautisten alkamisesta, jolloin rintakudokset ovat turvonneet vähiten, eikä tutkimus ole kivuliaampaa. Jos olet vaihdevuodet tai et tiedä, milloin kuukautisesi alkavat, voit valita minkä tahansa päivän kuukaudessa.

  Kuinka tutkia rintoja

  1. Käy suihkussa tai kylvyssä, jolloin rinnat ovat lämpimät ja pehmeät. Rintojen tutkiminen suihkussa tai kylvyssä on myös helpompaa.

  2. Seistessäsi peilin edessä, tarkista rintojen ulkonäkö ja muoto. Huomaa, onko iholla poikkeavuuksia, kuten punaisia, tulehtuneita tai hilseileviä alueita.

  3. Tarkista, onko rinnassa näkyviä poikkeavuuksia, kuten kuoppia, pullistumia tai nystyjä, tai epänormaalia punoitusta.

  4. Nosta vasen käsi ja aseta oikean käden sormet vasemman rinnan alle. Aloita tutkia rintoja kiertämällä peukalo ja etusormi pienen, pyöreän liikkeen avulla. Tunnustele koko rintaosa huolellisesti alhaalta ylöspäin ja ylhäältä alaspäin, siirtyen lopuksi nänniin.

  5. Toista tutkinta oikealle rinnalle vasemman käden sormilla.

  6. Käytä kämmenelläsi miedosti painetta rintojen ympärille ja kainaloihin. Tarkista, ovatko kainaloiden imusolmukkeiden turvotus ja kivuliaisuus.

  Milloin ottaa yhteys lääkäriin

  Jos löydät muutoksia rintojen koossa, värissä, muodossa ja rakenteessa, ota yhteyttä lääkäriin heti. Vaikka suurin osa muutoksista ei ole syöpää, on tärkeää tutkia ne ammattitaitoisella lääkärillä varmistaaksesi, että et jätä mitään huomaamatta. Muutoksiin voi sisältyä:

  – Uuden kyhmyn tai kivulias rinnassa
  – Nännien poikkeavat eritteet
  – Rinnan ihon värin, paksuuden tai ulkonäön muutokset
  – Muutokset rintojen muodossa tai kokossa

  Päätelmä

  Rintojen itsetarkkailu on tärkeä osa naisten terveyttä ja auttaa tunnistamaan mahdolliset muutokset ajoissa. Se on helppo ja kivuton tapa seurata rintojen terveyttä kotona. Jos huomaat mitään poikkeavuuksia, ota yhteyttä lääkäriin mahdollisimman pian. Muista, että varhaisessa vaiheessa havaittu rintasyöpä on paremmilla hoitotuloksilla.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.