Miten Tunnistaa Reikä Hampaassa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #2228

  +

  Miten tunnistaa reikä hampaassa?

  Reikä hampaassa voi olla monenlaisia oireita aiheuttava ongelma. Tärkeintä reiän hampaiden tunnistamisessa on huomioida muutokset omassa suussa sekä suojata hampaita omilla toimilla. Seuraavassa käymme läpi yleisimmät merkit reiästä hampaassa ja annamme vinkkejä sen ennaltaehkäisyyn.

  Miksi reikä hampaassa syntyy?

  Reikä hampaassa muodostuu bakteerikasvun seurauksena, kun plakki ja happamat aineet hyökkäävät hammaskiilteeseen. Bakteerit tarvitsevat ravinnokseen sokeria, ja jos suuhygienia ei ole kunnossa, syntyy suussa happoja, jotka alkavat syödä hampaan pintaa. Ajan kuluessa happojen vaikutus voi johtaa reiän syntymiseen kiilteeseen tai jopa hammasluuhun asti. Jos reikä hampaassa jätetään hoitamatta, voi se edetä jopa hampaan juureen asti ja aiheuttaa vakavampia ongelmia suussa.

  Miten reikä hampaassa näkyy?

  Reiän hampaassa voi havaita useilla eri tavoilla. Yleisimpiä oireita ovat:

  Kipu: Reikä hampaassa voi aiheuttaa paikallista kipua tai puutumista. Kipu voi tuntua voimistuvan syödessä erityisesti makeisia tai kuumia ja kylmiä ruokia.

  Tummuus: Jos hammas alkaa tummua tai värjäytyä, voi se olla merkki reiästä. Tummuus voi johtua hampaan sisällä olevan kudoksen rappeutumisesta, joka on seurausta reiästä.

  Puhdistushankaluudet: Reikä hampaassa voi tehdä hampaan pinnasta epätasaisen ja tehdä sen puhdistamisesta hankalaa.

  Reikä hampaassa näkyy: Suussa voi nähdä reiän hampaan pinnassa, joka on merkki siitä, että bakteerit ovat syöneet hammaskudosta.

  Kuinka välttää reiän hampaassa syntymistä?

  Reiän hampaassa syntymistä voi ehkäistä pitämällä huolta suuhygieniasta sekä välttämällä happamia ja sokeripitoisia ruokia.

  Puhdistus: Hampaiden säännöllinen harjaus ja hammaslangan käyttö auttavat pitämään suun terveenä ja vähentävät reiän hampaassa riskiä. On tärkeää huolehtia siitä, että hampaat puhdistuvat kokonaan joka kerta.

  Ravitsemus: Sokeri ja happamat juomat voivat edistää reiän hampaassa syntymistä. On parempi välttää sokerin käyttöä ja syödä vain vähän makeisia sekä juoda happamat juomat lasista.

  Hampaiden vahvistaminen: Kalkkia sisältävät ruoat, kuten maitotuotteet, voivat auttaa hampaita pysymään vahvoina.

  Milloin reikä hampaassa pitää hoitaa?

  Reikä hampaassa kannattaa hoitaa mahdollisimman pian sen ilmestymisen jälkeen. Jos reikä jätetään hoitamatta, voi se edetä aina hampaan ytimeen asti ja aiheuttaa vakavia ongelmia, kuten tulehduksia ja jopa hampaan menetyksen.

  On tärkeää käydä säännöllisesti hammaslääkärillä, jotta mahdolliset reiät hampaassa voidaan havaita ajoissa ja hoitaa ennen kuin ne aiheuttavat vakavia ongelmia. Säännöllinen hammaslääkäri käynti auttaa myös pitämään suun terveenä ja ehkäisemään tulevia ongelmia.

  Reiän hampaassa tunnistaminen on tärkeää, jotta ongelma voidaan hoitaa ajoissa ja suun terveys säilyy hyvänä. Puhdistushygienia sekä suun terveydestä huolehtiminen ovat avainasemassa ehkäisemään reiän hampaassa syntymistä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.