Miten Tunnistaa Ihosyöpä

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:49 pm #1101

  +

  Miten Tunnistaa Ihosyöpä?

  Ihosyöpä on yksi yleisimmistä syöpämuodoista Suomessa. Sen syntymiseen vaikuttavat monet tekijät, kuten ihotyyppi, aurinkoaltistus ja perimä. Ihosyöpä on kuitenkin mahdollista havaita ajoissa, jos olemme tarkkoina ihomme muutoksia kohtaan. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten tunnistaa ihosyöpä ja milloin on syytä hakeutua lääkärin hoitoon.

  Ihotarkastus on tärkeää

  Ihosyövän tunnistaminen on tärkeää, koska ajoissa havaittuna sen ennuste on hyvä. Siksi säännöllinen ihotarkastus on suositeltavaa, erityisesti kevään ja kesän aikaan, jolloin altistumme enemmän auringolle. Ihotarkastus voi olla hyvä suorittaa myös lääkärin vastaanotolla tai ihotautilääkärillä. He voivat havaita ihon muutoksia, joita emme itse huomaa.

  Miten ihosyöpä näyttää?

  Ihosyöpässä iholla esiintyy usein punaisia tai ruskeita läiskiä, joilla on epäsäännöllinen muoto ja reunat. Syövät voivat olla ympäröity tummalla reunalla tai vaalealla reunalla, joka näyttää hieman kohonnutulta. Syövän pinta voi olla karkea tai täynnä pieniä kuoppia. Iho voi myös kutista, olla kipeä tai arka.

  Mitä erilaisia ihosyöpiä on olemassa?

  Ihosyöpä voidaan jakaa kahteen päätyyppiin: melanooma ja ei-melanooma ihosyöpä. Melanoomassa syöpäsoluja löytyy yleensä ihon pigmenttisistä soluista, kun taas ei-melanoomassa syövästä on kyse epiteelisolujen tai ihon pinnan solujen kasvusta.

  Basaliooma

  Basaliooma on yleisin ihosyöpätyyppi, joka kehittyy matalammalla ihon kerroksessa. Basaliooma näyttää yleensä pieneltä, kovettuneelta, kiiltävältä ja läpikuultavalta tai vaaleanpunertavalta läiskältä. Siihen voi liittyä myös verisuonia.

  Skerodermaattinen keratoosi

  Skerodermaattinen keratoosi näyttää pieneltä, kohollaan oleva läiskältä, jossa on kuiva ja kuoppainen pinta. Sen väri voi olla vaalea tai tumma, ja se muistuttaa hieman ihon sarveiskerroksen paksuuntumaa.

  Sileä tai punainen okasolusyöpä

  Sileä tai punainen okasolusyöpä muistuttaa punaista tai ruskeaa läiskää, joka kasvaa hitaasti. Siihen voi liittyä kiiltävää pintoa tai karheutta. Syövän kasvu on yleensä epäsäännöllistä, ja se voi kasvaa suureksi.

  Melanooma

  Melanooma on erittäin vakava ihosyöpä, joka kehittyy pigmenttisistä soluista. Melanoomassa kasvaimen muoto ja koko voivat vaihdella. Tärkein melanooman tunnusmerkki on sen epäsäännölliset reunat. Melanoomaa voi olla vaikea erottaa tavallisesta luomesta, joten on tärkeää tarkkailla kaikkia luomia epäsäännöllisyyksiä.

  Milloin hakeutua lääkärin hoitoon?

  Jos havaitset ihollasi epäsäännöllisiä muutoksia tai kasvustoja, niin on tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon. Joskus syöpä voi kasvaa hyvin nopeasti, joten nopea hoito on tärkeää. Jos sinulla on ollut melanoomaa aiemmin, on tärkeää tarkistuttaa ihosi säännöllisesti.

  Yhteenveto

  Ihosyövän tunnistaminen on tärkeää sen heti havaitsemiseksi ja hoidon aloittamiseksi. Tärkeintä on tarkkailla ihon muutoksia säännöllisesti ja hakeutua lääkärin hoitoon, jos havaitset epäsäännöllisiä kasvustoja tai muutoksia ihollasi. Lisäksi voit suojata ihoasi auringolta käyttämällä aurinkosuojavoidetta ja suojaavaa vaatetusta. Muista olla tarkkana ihosi suhteen!
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.