Miten Tunnistaa Astmakohtaus

  • Tämä aihe on tyhjä.
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #3922

    +

    Miten tunnistaa astmakohtaus?

    Astmakohtaus on astmapotilaalle tuttu tilanne, jossa hengitys vaikeutuu johtuen keuhkoputkien ahtautumisesta. Oireet astmakohtauksessa voivat vaihdella, mutta yleisesti ne ilmenevät hengityksen vinkumisena, yskänä, hengityksen ahdistuksena, rintakipuina, väsymyksenä ja limaisuutena. Astmakohtaus voi tulla nopeasti ja sen kesto voi vaihdella hetkistä useisiin päiviin.

    Tärkeintä astmaa sairastaville on osata tunnistaa astmakohtaus, joka voi johtaa vakaviin komplikaatioihin, kuten keuhkoputkien tulehdukseen tai jopa keuhkoputkien supistumiseen. Tässä artikkelissa kerromme, miten tunnistaa astmakohtaus ja mitä tehdä sen sattuessa.

    Tunnistaminen

    Astmakohtauksen tunnistaminen voi olla haastavaa, sillä oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen. Astmaatikko tuntee kuitenkin itse parhaiten oman astmansa ja sen oireet, joten hänen tulee luottaa omaan havainnointikykyynsä.

    Yleisimpiä oireita astmakohtauksessa ovat:

    – Vinkuva hengitys
    – Hengityksen vaikeutuminen
    – Yskä
    – Hengenahdistus
    – Rintakivut
    – Väsymys
    – Limaisuus

    Jos henkilöllä on astma ja hän tuntee edellä mainittuja oireita, on todennäköistä, että hänellä on astmakohtaus. Mikäli henkilöllä ei ole aikaisemmin diagnosoitu astmaa, mutta hänellä ilmenee astmakohtauksen kaltaisia oireita, hänen tulee hakeutua välittömästi lääkäriin.

    Toiminta astmakohtauksen sattuessa

    Astmakohtauksen sattuessa on tärkeää toimia nopeasti ja tehokkaasti. Potilaan tulee pysäyttää kaikki fyysinen toiminta ja istua tai seistä rauhallisesti. Lisäksi hänelle tulee antaa astmalääkettä ja ottaa tarvittaessa yhteys hoitavaan lääkäriin.

    Astmakohtauksen ensiapuna käytetään yleensä lyhytvaikutteisia inhalaatiolääkkeitä, kuten salbutamolia tai terbutaliinia. Ne avaavat nopeasti keuhkoputkia ja helpottavat hengitystä. Inhalaatiolääkkeitä annetaan yleensä 3-4 kertaa 15-20 minuutin välein, kunnes oireet helpottuvat.

    Mikäli astmakohtaus ei helpotu lyhytvaikutteisesta inhalaatiolääkkeestä huolimatta, tulee potilas hakeutua välittömästi lääkärin hoitoon. Vaikeissa astmakohtauksissa, joissa potilaalla on voimakas hengenahdistus ja hän ei saa tarpeeksi happea, voidaan tarvita myös happihoitoa.

    Ennaltaehkäisy

    Astmakohtausten ennaltaehkäisyyn on tärkeää käyttää säännöllisesti määrättyjä astmalääkkeitä ja seurata astman hoitosuunnitelmaa. Tärkeää on myös välttää astmaa pahentavia tekijöitä, kuten tupakansavua, pölyä, homeita, eläinten karvoja ja liiallista fyysistä rasitusta.

    Lisäksi on hyvä pitää erityisesti huolta terveellisestä elämäntyylistä, joka sisältää riittävästi liikuntaa, tasapainoista ruokavaliota ja tarpeeksi unta. Tällä tavalla voidaan vahvistaa keuhkojen toimintaa ja lievittää astman oireita.

    Yhteenveto

    Astmakohtaus on tilanne, jossa hengitys vaikeutuu keuhkoputkien ahtautumisen vuoksi. Oireet astmakohtauksessa voivat vaihdella, mutta yleisimpiä oireita ovat hengityksen vinkuminen, yskä, hengityksen ahdistus, rintakipu, väsymys ja limaisuus. Tärkeää on tunnistaa astmakohtaus ja toimia nopeasti sen sattuessa. Ensiapuna käytetään yleensä lyhytvaikutteisia inhalaatiolääkkeitä, mutta vaikeissa tapauksissa on tarpeen hakeutua lääkärin hoitoon. Astmaa sairastaville on tärkeää käyttää säännöllisesti astmalääkkeitä sekä välttää astmaa pahentavia tekijöitä. Hyvä elämäntyyli, joka sisältää riittävästi liikuntaa, terveellistä ruokavaliota ja tarpeeksi unta, voi myös auttaa lievittämään astman oireita.
    **

  • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.