Miten Tulehdusarvot Mitataan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #3443

  +
  Miten Tulehdusarvot Mitataan?

  Tulehdusarvot ovat tärkeitä mittareita kehon terveyden seurannassa. Niitä käytetään usein tulehduksen tunnistamiseen kehossa sekä sen vakavuuden määrittämiseen. Tulehduksen tunnistaminen ajoissa auttaa ennaltaehkäisemään vakavampia terveysongelmia. Tässä artikkelissa kerromme, mitä tulehdusarvot ovat ja miten niitä mitataan.

  Tulehdusarvot verikokeessa

  Yleisimmin käytetty tulehdusarvo on CRP, joka on lyhennys sanoista C-Reaktiivinen Proteiini. CRP on proteiini, jonka maksasoluissa tuotetaan reaktion seurauksena, kun keho yrittää torjua tulehdusta. Tämän proteiinin määrä kohoaa nopeasti tulehduksen yhteydessä, minkä seurauksena se on helppo mitata verikokeella. Yleensä lääkäri määrittää CRP:n tason verikokeella, joka otetaan kyynärvarresta.

  CRP:n viitearvo vaihtelee yksilöllisesti, mutta normaalin tason tulisi olla alle 10 mg/l. Jos CRP:n taso kohoaa, se saattaa viitata tulehdukseen kehossa. Korkeampi CRP-taso tarkoittaa myös voimakkaampaa tulehdusta – joskus jopa infektiota. CRP:n tason nousua voidaan havaita jo tulehduksen alkuvaiheessa, joten se auttaa tunnistamaan sen ajoissa.

  Tulehdusarvot virtsakokeessa

  Virtsanäytteestä voidaan mitata myös tulehdusarvoja, kuten valkosolujen määrä. Jos tulehdus on paikallisesti virtsassa, virtsanäyte voi auttaa tunnistamaan sen. Virtsatietulehdukset ovat yleinen syy tulehdukseen virtsassa, ja niitä hoidetaan yleensä antibiooteilla.

  Virtsakokeessa voidaan myös mitata muiden proteiinien, kuten albumiinin, määrää. Albumiinin määrä virtsassa voi kasvaa tulehduksissa ja munuaisten vajaatoiminnassa.

  Tulehdusarvot kehon muilla alueilla

  Tulehdusarvoja voidaan mitata myös kehon muilla alueilla, joissa tulehdus esiintyy. Esimerkiksi nivelreumassa nivelissä esiintyy tulehdusta, joka voidaan havaita niiden turvotuksen ja jäykkyyden perusteella, mutta tulehdusarvojen mittaaminen voi vahvistaa diagnoosin.

  Tulehdusarvoja voidaan myös mitata elinten ympärillä. Esimerkiksi jos keuhkoissa esiintyy tulehdusta, siitä voi olla merkkejä keuhkokuva- tai röntgenkuvissa.

  Milloin tulehdusarvoja mitataan?

  Tulehdusarvojen mittaaminen on yleistä, kun henkilöllä on epäilty tulehdus. Kun kehon tulehdusreaktio käynnistyy, CRP:n taso kohoaa jo muutamassa tunnissa. Se saavuttaa huippunsa 24-72 tunnissa, jonka jälkeen se alkaa laskea. CRP:n nousu ja lasku kertovat siitä, että keho on pääsemässä tulehduksesta eroon.

  Tulehdusarvoja voidaan myös mitata säännöllisesti lääketieteellisiin tarkoituksiin. Esimerkkejä tästä ovat tulehdukselliset sairaudet, kuten nivelreuma, jossa tulehdusarvojen seuranta on yksi tapa seurata taudin etenemistä. Lisäksi tulehdusarvojen mittaaminen voi auttaa seuraamaan tiettyjen hoitojen tehokkuutta, kuten antibioottien käyttöä.

  Johtopäätös

  Tulehdusarvojen mittaaminen on tärkeää kehon terveyden seurannassa. Niiden avulla voidaan havaita tulehduksia ja turhia jatkotutkimuksia voidaan välttää. Tulehdusreaktio on kehon normaali toiminto taudin torjunnassa, mutta yliaktiivisena se voi vaurioittaa elimiä ja kudoksia. Jos tunnet kehosi oireita, jotka viittaavat tulehdukseen, käänny lääkärin puoleen, joka voi määrittää, tarvitaanko tulehdusarvojen mittaamista.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.