Miten Tukea Masentunutta Nuorta

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #879

  +

  Miten tukea masentunutta nuorta?

  Masennus nuoruusiässä

  Masennus on hyvin yleistä nuoruusiässä. Noin yksi viidestä nuoresta kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä. Masennus voi vaikuttaa nuoren elämään monella tapaa, kuten mielialan laskuna ja negatiivisina ajatuksina itsestä ja tulevaisuudesta.

  Masennuksen tunnistaminen

  Nuorten masennus on usein vaikea tunnistaa, sillä se voi ilmetä monella eri tavalla. Esimerkiksi nuori voi vetäytyä sosiaalisista tilanteista, olla väsyneempi kuin normaalisti, menettää kiinnostuksensa harrastuksia kohtaan, kokea syömishäiriöitä tai keskittymisvaikeuksia. Nuoti kannattaakin seurata nuoren käytöstä ja reagoida, mikäli huomaa poikkeavaa käytöstä tai tuntemuksia.

  Kuuntelu ja tuki

  Nuori tarvitsee tilanteessa tukea ja kuuntelijaa. Tärkein apu on keskittynyt kuunteleminen, sillä se auttaa nuorta tuntemaan olonsa ymmärretyksi. Tärkeää on, että nuorelle voi kertoa avoimesti tunteistaan ilman pelkoa siitä, että olisi hankala kohdentuva tai ei ymmärtäväinen. Puhuminen auttaa nuorta käsittelemään jännitteitä ja tunteita, kun taas pitäminen niistä sisällä vain lisää pahoinvointia.

  Vinkkejä avun tarjoamiseen

  Masentuneen nuoren tukeminen edellyttää ajoittain rohkeita tekoja. Tärkeää on kohdata nuori ilman ennakkoluuloja ja avoimin mielin. Tässä on muutamia vinkkejä avun tarjoamiseksi masentuneelle nuorelle.

  – Kysy nuorelta, kuinka voit auttaa. Ole kiinnostunut hänen tunteistaan ja osoita haluasi auttaa häntä.

  – Tarjoa mahdollisuutta puhua ammattilaisen kanssa. Ammattilaisen voi auttaa löytämään keinoja ja tehokkaita hoitomuotoja.

  – Jos sinusta tuntuu siltä, että et osaa neuvoa nuorta, tarjoa pelkkä läsnäolevan ihmisen tukea. Joskus pienetkin tuet voivat auttaa merkittävästi.

  – Kannusta nuorta huolehtimaan terveydestään. Unen, liikunnan ja ravinnon merkitys masennuksen hoidossa ovat merkittäviä.

  Päätelmä

  Masennus on yleistä nuoruusiässä ja kohdatessaan masentuneen nuoren, tärkeintä on olla tukena ja kuunnella. Huonovointisuuden puheeksi ottaminen on rohkea ja tärkeä teko, joka auttaa nuorta löytämään keinoja kohdata vaikeita tunteitaan. Ammattilaisen tuen tarjoaminen on usein hyvä idea. Avoin keskusteluyhteys on ensisijainen ratkaisu masentuneisuuden selättämiseen.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.