Miten Tuberkuloosia Hoidetaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #3960

  +
  H2: Miten tuberkuloosia hoidetaan?

  Suomessa tuberkuloosi on harvinainen sairaus, jota hoidetaan erikoistuneissa terveydenhuollon yksiköissä. Taudin aiheuttamaa bakteeria voidaan hoitaa lääkityksellä, joka kestää usein useamman kuukauden.

  Tuberkuloosin hoitoon käytetään yleisesti neljää eri antibioottia: isoniazidia, rifampisiinia, pyratsinamidia ja etambutolia. Hoitojakso kestää yleensä 6–12 kuukautta, ja se aloitetaan yleensä mahdollisimman pian diagnoosin jälkeen.

  Hoidon alussa potilaille määrätään yleensä päivittäisiä lääkeannoksia, jotka muuttuvat sen mukaan miten potilaan bakteerimäärä vähenee. Hoitoon kuuluu myös usein säännöllisiä lääketieteellisiä tarkastuksia, joissa seurataan kuinka hyvin potilaan tartuntaa hoidetaan.

  Tuberkuloosin bakteeri on erittäin hitaasti kasvava, mikä tarkoittaa, että hoitoa on jatkettava pitkään, jotta bakteerit saadaan kokonaan häviämään. Lääkitys on usein tehtävä tarkasti ohjeiden mukaan, sillä vaatimusten noudattamatta jättäminen voi johtaa hoidon epäonnistumiseen ja lisätä resistenttien bakteerikantojen kehittymisen riskiä.

  Tuberkuloosisairauksia hoidetaan myös Suomessa usein erikoistuneissa tautien torjuntayksiköissä, joissa hoitoa annetaan erityisesti henkilöille, jotka ovat alttiita sairastumiselle, kuten esimerkiksi HIV-positiiviset tai vanhukset.

  Hoito tapahtuu yksilöllisesti, joten potilaalle tehdään usein myös taudin aiheuttaman infektion laajuuden arviointi, joka määrittää tärkeitä tekijöitä hoidon kestossa. Potilaan paino, ikä, yleisterveys ja samanaikaiset sairaudet vaikuttavat myös hoitoon.

  Hoidon aikana tabletteja tulee ottaa säännöllisesti, ja lääkärit neuvovat, miten potilaan tulee varoa tartuttamasta muita. Henkilöt, jotka sairastavat tuberkuloosia, saattavat levittää bakteereja henkilöiden väliseen vuorovaikutukseen, mikä on yksi syistä miksi tautia hoidetaan erikoistuneissa yksiköissä.

  Tuberkuloosin hoitoon liittyy riskejä ja haittavaikutuksia, joten on tärkeää pitää yhteyttä lääkäriin ja kertoa mahdollisista oireista tai lääkkeiden aiheuttamista sivuvaikutuksista. Potilaiden tulee olla tarkkana lääkärin antamien ohjeiden ja lääkityksen mahdollisista haittavaikutuksista ja hoidon keston lisäksi henkilön on tärkeää pitää huolta hygieniasta sairauden aikana, kuten säännöllisesti pesemällä kädet ja peittämällä suun ja nenän yskittäessä.

  H2: Yhteenveto

  Tuberkuloosin hoitoon käytetään useita eri antibiootteja, joita otetaan päivittäin määrätyllä annoksella. Hoidon kesto voi olla useita kuukausia, ja se tapahtuu erikoistuneissa terveydenhuollon yksiköissä, joissa hoidon onnistumista seurataan tarkasti. Sairauden leviämisen estämiseksi potilaiden tulee olla tarkkana oma hygieniastaan, ja heidän tulee noudattaa lääkärin antamia ohjeita tarkasti. Hoito onnistuu parhaiten, kun potilas on aktiivisesti mukana omassa hoidossaan ja ottaa lääkkeet säännöllisesti ja huolellisesti.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.