Miten Toistaiseksi Voimassa Oleva Työsopimus Eroaa Määräaikaisesta

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:52 pm #6281

  +
  Miten Toistaiseksi Voimassa Oleva Työsopimus Eroaa Määräaikaisesta

  Työsopimus on asiakirja, joka määrittää työntekijän ja työnantajan välisen suhteen ehdot. Suomessa on kaksi työsopimustyyppiä, toistaiseksi voimassa oleva ja määräaikainen. Näiden kahden työsopimuksen välillä on joitakin eroja, jotka on hyvä tuntea, jotta työntekijän oikeudet ja velvollisuudet ovat selvät.

  Miten toistaiseksi voimassa oleva työsopimus eroaa määräaikaisesta työsopimuksesta?

  Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus on voimassa niin kauan, kunnes työntekijä irtisanoo sen tai työnantaja päättää sen. Määräaikainen työsopimus on, kuten nimestään voi päätellä, voimassa vain määrätyn ajanjakson ajan.

  Määräaikaisiin työsopimuksiin sisältyy yleensä sopimuksen päättyminen tietyn ajanjakson jälkeen. Tämä tarkoittaa, että työnantaja ei yleensä tarvitse syytä päättää sopimusta, kun määräaikainen sopimus päättyy sovitun ajanjakson päätyttyä. Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus taas vaatii, että työnantajan on annettava perusteltu syy, jos hän päättää sopimuksen.

  Määräaikaisessa sopimuksessa ennalta sovittu päättymispäivä on määritelty sopimuksessa. Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa ei ole tiettyä päättymispäivää, ja sopimus jatkuu niin kauan kuin työnantaja ja työntekijä ovat siitä sopineet.

  Toisaalta, koska toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen ei ole määritelty tiettyä päättymisaikaa, se antaa työntekijälle enemmän turvaa. Työnantajan on annettava perusteltu syy työsuhteen päättämiselle, jonka on oltava perusteltu ja laillinen, tai muuten työntekijä voi vedota lain mukaiseen irtisanomissuojaan.

  Määräaikaisessa sopimuksessa työaika on ennalta määrätty ja voi olla esimerkiksi kolme kuukautta tai vuosi. Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa työaika voi olla rajaton ja se voi jatkua, kunnes se päättyy.

  Työsopimuksen keston lisäksi toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen ja määräaikaisen sopimuksen välillä on eroja myös lomajärjestelyissä. Määräaikaisen sopimuksen lomiaita on vähemmän, koska se koskee vain tiettyä ajanjaksoa. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen lomaoikeuksien määrällä ei ole rajoituksia työsuhteen jatkuvuudesta riippumatta.

  Lopuksi, kun teet sopimusta toistaiseksi voimassa olevan tai määräaikaisen sopimuksen muodossa, olisi tärkeää lukea ja ymmärtää sopimus perusteellisesti ennen allekirjoitusta. Ota yhteyttä työnantajaan ennen sopimuksen allekirjoittamista, jos et ymmärrä jotain sopimuksesta, jotta kaikki epäselvyydet voidaan selvittää ennen sopimuksen hyväksymistä.

  Lopuksi, molemmat sopimustyypit tarjoavat etuja ja haittoja työntekijälle, ja työntekijän on punnittava omat henkilökohtaiset tarpeet, ennen kuin päättää, mikä sopimustyypistä on sopiva hänelle.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.