Miten Tervaskanto Syntyy

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:55 pm #3258

  +

  Miten Tervaskanto Syntyy?

  Tervaskannon määritelmä

  Tervaskanto syntyy, kun männyn kaatamisen jälkeen jäljelle jää rungon tyvestä kuollut osa, johon tervas on kertynyt vuosien saatossa. Tervas on männyn ulkokuoressa sijaitsevasta tervaraketteista valuvaa paksua nestettä, joka aikojen alusta asti on ollut tärkeä aine Suomessa niin ravintolassa, kodin puhdistuksessa kuin lääkintävaikutuksissa.

  Tervaskannon valmistus ja historia

  Tervan tuotanto oli yksi Suomen merkittävimmistä teollisuudenaloista 1800-luvulla. Tervan valmistukseen tarvittiin tervaskantoja, jotka oli metsästä kerättävä ja viety tervan keittoon. Tervaskantojen kerääminen oli tärkeä työvaihe ja tärkeää oli säilyttää kantojen lähtöpaikka, jotta metsä säilyisi tuottavana myös tulevaisuudessa.

  Tervaskannon kerääminen metsästä tapahtui aivan kuten puiden kaataminenkin, mutta kantoja ei voitu kuljettaa vapaasti metsästä saatikka kantaa useammalla henkilöllä, joten kantojen kuljetukseen käytettiin hevosia. Tervaskannoista huolehti usein metsäherra tai metsänhoitaja, joka vastasi myös tervan keittämisestä.

  Tervaskantojen keräilyn lisäksi hyödynnettiin myös muuta männyn kuorta, jota käytettiin tervan lisäksi esim. laivanrakennuksessa. Tervan valmistus oli tuottoisaa liiketoimintaa Suomessa 1800- ja 1900-luvun vaihteessa, mutta tervan käytön väheneminen ja tervatehtaiden lakkauttaminen vähensi myös tervaskantojen keräilyä.

  Tervaskannon nykyaikainen käyttö

  Vaikka tervan käyttö on nykyaikana vähentynyt huomattavasti, ovat tervaskannot yhä tuttu näky Suomen metsissä. Monet käyttävät tervaskantoja koriste-esineiden tekoon, kuten hyönteisten talojen rakentamiseen tai käsitöiden koristeeksi. Tervaskantojen sisältämä terva on edelleen tärkeä raaka-aine, jonka hyötyjä käytetään esim. öljyjen ja saippuoiden valmistuksessa, ja tervaa voidaan edelleen käyttää perinteiseen tapaan kodin puhdistamiseen.

  Nykyään tervan valmistus ei ole enää suurteollisuutta, vaan se on monesti harrastus tai perinteinen käytäntö pienissä määrissä. Tervaa voi valmistaa kotikonstein esimerkiksi terveen männyn kaadon jälkeen kantoja hyödyntämällä.

  Lopuksi

  Tervaskantojen keräily ja terva on ollut tärkeä osa Suomen metsäteollisuutta, joka on vaikuttanut siihen millaisena metsämme ovat säilyneet. Vaikka tervan käyttö on nykyaikana vähentynyt, ovat tervaskannot edelleen tuttu näky Suomen metsissä.

  Tervaskannon valmistus on edelleen mahdollista kotikonstein ja terva on yhä tärkeä raaka-aine monille teollisuudenaloille. Tervaskannoista tehtyjä koriste-esineitä voi löytää erilaisista käsityöläismarkkinoista ja kotien sisustuksista. Tervaskantojen historia kertoo tarinan Suomen metsistä ja niiden merkityksestä Suomen kansalle.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.