Miten Terapiaan Pääsee

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:51 pm #375

  +

  Miten terapiaan pääsee Suomessa?

  Terapiaan hakeutuminen voi olla askel kohti parempaa henkistä hyvinvointia ja elämänlaatua. Suomessa on useita eri vaihtoehtoja terapiaan hakeutumiseen ja tässä artikkelissa käymme läpi eri mahdollisuuksia.

  Julkinen terveydenhuolto

  Suomessa julkisella puolella terapiaan hakeutuminen on mahdollista terveyskeskusten, psykiatrian poliklinikoiden ja sairaaloiden kautta. Terapiaan hakeutuminen julkisella puolella tapahtuu yleensä lääkärin lähetteellä. Lähetteen voi saada oman terveyskeskuksen lääkäriltä tai erikoissairaanhoidon lääkäriltä.

  Terapiaan hakeutuminen julkisen puolen kautta voi olla pitkäaikainen prosessi, sillä hoitojonoja on useissa paikoissa. Hoidon saatavuus ja tietojen tarkoituksenmukaisen käsittelyn varmistaminen on lailla säännelty Suomessa ja hoitoon pääsy julkisella puolella voi vaikeutua, jos kriteerit eivät täyty.

  Yksityinen terveydenhuolto

  Yksityisten terveyspalveluiden käyttöön sisältyy usein mahdollisuus nopeaan ja yksityisempään hoitoon. Yksityislääkärin vastaanotolla voi käydä ilman lähetettä, ja suurin osa yksityisistä lääkäriasemista tarjoaa myös psykologipalveluita.

  Yksityinen terveydenhuolto on julkista terveydenhuoltoa kalliimpaa, ja yksittäiset käyntikerrat psykologin vastaanotolla voivat maksaa muutaman satasen kerrallaan. Toisaalta yksityinen hoito voi tarjota nopeamman reitin terapeuttiseen hoitoon.

  Neuvonta- ja tukipalvelut

  Useat organisaatiot tarjoavat neuvontaa ja tukea henkiseen hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä. Esimerkkejä näistä organisaatioista ovat Suomen Mielenterveysseura ja Mieli ry sekä Kriisikeskus, joka tarjoaa apua henkilöille, jotka ovat kokeneet äkillisen kriisin tai menetyksen.

  Neuvontaa ja tukipalveluita saa yleensä ilman lähetteitä ja palvelu on monesti ilmaista, mutta palveluiden saatavuus ja resurssit voivat olla rajoitetut.

  Verkko- ja etäterapia

  Verkko- ja etäterapia ovat yhä suositumpia tapoja hakeutua terapiaan Suomessa. Verkko- ja etäterapiapalvelut ovat usein yksityisiä, ja ne tarjoavat helpon tavan saada henkilökohtainen terapiakokemus.

  Palveluun voi kirjautua omalta tietokoneeltaan kotoa tai työpaikalta käsin, jolloin hoitoon ei liity matkakuluja tai aikatauluihin sitomista. Verkko- ja etäterapia palvelut usein maksavat enemmän kuin perinteinen kasvotusten tapahtuva terapia.

  Yhteenveto

  Terapiaan hakeutuminen Suomessa voi tapahtua monen eri reitin kautta. Julkisella terveydenhuolto puolella terapiaan hakeutuminen tapahtuu yleensä lääkärin lähetteen avulla ja palveluiden saatavuus voi olla rajallista. Yksityiset terveyspalvelut tarjoavat mahdollisuuden nopeampaan hoitoon, mutta hoito voi olla kallista. Neuvonta- ja tukipalveluita saa usein ilmaiseksi, mutta resurssit ovat rajallisia. Verkko- ja etäterapiapalveluiden avulla hoitoon voi hakeutua helposti tutun ympäristön puitteissa, mutta se on usein kalliimpaa kuin perinteinen terapia.

  Kokonaisuudessaan Suomessa on useita eri vaihtoehtoja terapiaan hakeutumiseen ja valinta riippuu yksilön mieltymyksistä ja henkilökohtaisista olosuhteista. Terapiaan hakeutuminen kannattaa, sillä se voi auttaa hallitsemaan henkistä hyvinvointia ja elämänlaatua.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.