Miten Tehdä Merkki Tietokoneella

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:49 pm #4311

  +
  Merkkien tekeminen tietokoneella on nykypäivänä tärkeä taito, jonka jokaisen tietokoneen käyttäjän tulisi osata. Tämä taito helpottaa monia arkipäivän askareita, kuten sähköpostiviestien kirjoittamista, asiakirjojen muokkaamista ja erilaisten verkkosivustojen luomista. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten voit tehdä erilaisia merkkejä tietokoneella ja millaisia mahdollisuuksia se antaa.

  Erilaiset merkit

  Tietokoneella voi käyttää hyvin monenlaisia merkkejä, jotka ovat tarpeellisia erilaisissa yhteyksissä. Yleisimmät merkit ovat aakkoset, numerot, välimerkit ja erikoismerkit. Aakkosista käytetään yleisesti latinalaisia aakkosia, mutta esimerkiksi Pohjoismaissa käytetään myös ääkkösiä, joita muissa maissa ei käytetä. Numerot ovat tarpeellisia esimerkiksi hintojen tai määrien ilmaisemiseen. Välimerkkejä käytetään esimerkiksi lauseiden yhdistämiseen ja erottamiseen, kun taas erikoismerkkejä tarvitaan esimerkiksi kirjoituksen korostamiseen.

  Aakkosten kirjoittaminen

  Latinalaiset aakkoset sekä skandinaaviset ääkköset löytyvät jokaisen tietokoneen näppäimistöltä. Aakkoset kirjoitetaan vaivattomasti suoraan näppäimistöltä. Skandinaaviset ääkköset eli å, ä ja ö saattavat kuitenkin hävitä, jos niitä käsitellään väärin. Mikäli et löydä kunkin näppäimen vierestä ääkkösnäppäintä, löytyvät ne valikoista painamalla Alt+Ä, Alt+O tai Alt+A.

  Numeroiden kirjoittaminen

  Numerot kirjoitetaan tietokoneella samoin kuin paperillekin, suoraan näppäimistöltä. Numeronäppäimet löytyvät näppäimistön yläreunasta omalta riviltään. Mikäli haluat käyttää numeroiden sijasta kirjaimia samassa yhteydessä, voit käyttää englantilaisia kirjainmerkkejä:

  A = 1
  B = 2
  C = 3
  …ja niin edelleen

  Välimerkkien käyttö

  Välimerkkejä on erilaisia ja niitä käytetään eri tarkoituksiin. Yleisimpiä välimerkkejä ovat piste, pilkku, kysymysmerkki, huutomerkki ja ajatusviiva. Pisteellä lopetetaan lause, pilkulla erotetaan samanlaisia elementtejä toisistaan, kysymysmerkki ja huutomerkki ilmaisevat tunteita ja ajatusviivaa käytetään erilaisten yhteyksien ilmaisemiseen.

  Erikoismerkit

  Erikoismerkkejä käytetään esimerkiksi kirjoituksen korostamiseen. Tällaisia merkkejä ovat muun muassa asteriski (*), vinoviiva (/), lainausmerkit (“ ”) ja heittomerkki (‘ ’). Asteriskia käytetään usein tärkeiden kohtien korostamiseen, kuten “*HUOM!*”. Vinoviivaa taas käytetään erilaisissa merkityskokonaisuuksissa, kuten esimerkiksi päivämäärissä (23/4/2021). Lainausmerkkejä käytetään lainauksen merkkaamiseen ja heittomerkkejä käytetään myös lainauksen yhteydessä mutta erilaisessa yhteydessä.

  Mitä näppäimistön taustalla tapahtuu?

  Tietokoneen käyttöjärjestelmä valitsee automaattisesti oikean merkin näppäimen painalluksen perusteella. Näppäimistö on näin ollen vain yksi monista tavoista, jolla merkkejä voi kirjoittaa. Merkkejä voi myös lisätä sähköposteihin ja asiakirjoihin eri ohjelmien merkkipaletilla, joka löytyy usein Insert-valikosta.

  Yhteenveto

  Merkkien tekeminen tietokoneella on taito, joka helpottaa monia arkipäivän askareita. Aakkosia, numeroita ja välimerkkejä voi kirjoittaa suoraan näppäimistöltä. Erikoismerkit helpottavat kirjoituksen korostamista. Tietenkin merkkien käyttö edellyttää hyvää oikeinkirjoitusta ja kasvattaa tekstisi sisältöä selkeissä ja helppolukuisissa asemivissa. Tämän artikkelin avulla olet nyt valmis käyttämään erilaisia merkkejä tietokoneellasi!
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.