Miten Tehdä Ajokorttilupahakemus

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:55 pm #708

  +

  Miten Tehdä Ajokorttilupahakemus?

  Suomessa ajokortti on tärkeä henkilöllisyystodistus ja liikkumisen väline. Ajokortin hankkiminen edellyttää ajokorttiluvan hakemista. Tässä artikkelissa kerromme, miten voit hakea ajokorttilupaa Suomessa.

  Ajokorttiluvan hakeminen

  Ennen ajokortin hankkimista, sinun on ensin haettava ajokorttilupaa. Ajokorttilupaa haetaan Trafin verkkosivujen kautta. Hakemus vaatii sähköistä tunnistautumista esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

  Ajokorttiluvan hakuprosessi on yksinkertainen. Verkkosivuilla täytettävä lomake vaatii henkilötietojasi, tietoja terveydentilasta, ajotunneista sekä tietokonetestiin ilmoittautumisesta. Hakuun tulee liittää myös valokuva, joka täyttää ajokorttikuvan vaatimukset. Kuva voi olla paperilla tai digitaalisesti tallennettuna.

  Jos hakijalla on ulkomaisia ajokortteja, hakemukseen voi liittää myös kopion niistä. Lisäksi hakijan terveydentilaa koskevia tietoja on pidettävä ajan tasalla ajokorttihakemuksen käsittelyn ajan.

  Tietokonetesti ja sen valmistautuminen

  Ajokortin saamiseksi vaaditaan tietokonetesti, joka koostuu teoriakokeesta ja liikennesääntöjen kysymyksistä. Kokeen voi suorittaa Traficomin määrittämissä liikenneopistoissa.

  Testiin valmistauduttaessa on tärkeintä opiskella liikennesäännöistä ja -merkeistä. Trafin sivuilta voi ladata ajoluvan opetukseen liittyviä materiaaleja. Samalla on hyvä käydä läpi myös tuoreet muutokset ja lakimuutokset.

  Ajokorttilupyynön käsittely ja päätös

  Tämän jälkeen ajokortin lupakäsittelijät käsittelevät pyynnön ja tekevät päätöksen ajokortin myöntämisestä. Jos hakijalla on voimassa oleva ulkomainen ajokortti, hänen ei tarvitse suorittaa ajokokeita, vaan hän saa ajokortin suoraan. Tässä tapauksessa ajokortti postitetaan hakijalle kotiosoitteeseen.

  Jos hakijalla ei ole aiempaa ajokorttia, hänen on osallistuttava ajokokeeseen. Ajokokeessa seurataan kuljettajan ajotaitoja ja kykyä käyttää ajoneuvoja turvallisesti. Ajotaitoja arvioivat koulutetut ajokokeen arvioijat.

  Lopullinen päätös ajokortin myöntämisestä tai hylkäämisestä ilmoitetaan kirjallisesti postitse.

  Johtopäätös

  Ajokorttiluvan hakeminen on helppo prosessi. Ensin on haettava ajokorttilupa, jonka jälkeen tehdään tietokonetesti. Luvan hakemus tulee liittää valokuvan kanssa. Hakemuksen käsittelyn jälkeen päätetään ajokortin myöntämisestä tai hylkäämisestä.

  Kun kaikki hakemusvaatimukset täyttyvät, ajokorttilupahakemus on yksinkertainen ja suoraviivainen toimenpide. Muutamat harvat ongelmat voivat kuitenkin syntyä, jos henkilöllä ei ole asianmukaista ikää, terveydentilaa tai hänellä on voimassa olevia rikosrekisteritietoja. Lisäksi on syytä huomata, että ajokorttilupaa on haettava ajoissa, sillä käsittelyaika voi olla useita viikkoja.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.