Miten Sytyttää Nuotio Ilman Tulitikkuja

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:55 pm #5560

  +

  Miten Sytyttää Nuotio Ilman Tulitikkuja?

  Suomen erämaat ovat täynnä upeita paikkoja, joissa voi nauttia nuotiosta ja ulkona yöpymisestä. Monet ovat kuitenkin kokeneet pettymyksen huomatessaan unohtaneensa tulitikut kotiin. Onneksi on olemassa muitakin tapoja sytyttää nuotio ilman tulitikkuja.

  Tulitikkujen korvaajat

  Ennen kuin aloitamme sytytysmenetelmiin tutustumisen, on hyvä tietää, että turvallisuus on tärkein asia nuotiota sytyttäessä. Pidä siis aina sammutusvälineet lähellä ja vältä sytytysnesteen käyttöä.

  Joskus sytytysnesteen käyttö on välttämätöntä, mutta muussa tapauksessa kannattaa käyttää luonnon materiaaleja, kuten kuivia puita, kaarnaa ja kuivia lehtiä. Ne eivät vaadi kemikaaleja ja ovat vähemmän haitallisia ympäristölle. Lisäksi nuotion sytyttäminen käsin on hauska taito, joka kannattaa oppia.

  Käsinpyörittäjä

  Käsinpyörittäjä on yksi helpoimmista tavoista sytyttää nuotio, joskin se vaatii hieman kärsivällisyyttä ja taitoa. Käsinpyörittäjä on puinen sauva, jonka päähän kiinnitetään pyöreä kiekko. Kiekkoa pyöritetään voimakkaasti sauvaa liikutellen, jolloin syntyy kitkaa. Kitkaa syntyy sen verran, että puusta irtoavaa pölyä, muhvipaperia tai hamppua vasten syttyy kipinöitä. Nämä sytyttävät kuivat lehdet tai kuoren, jonka päällä voi jo sytyttää nuotion.

  Tulta teräksellä

  Toinen tapa sytyttää nuotio ilman tulitikkuja on käyttää teräsiskua ja piikiveä. Tarvitset teräksellä varustetun iskun telineen, johon kiinnitetään piikivipala. Kun teräksellä raaputetaan piikiveä, syntyy kipinöitä, jotka syttyvät kuivassa materiaalissa. Tämä sytytystapa vaatii taidon käyttää oikeaa voimaa oikeassa kulmassa, mutta kun tekniikka on opittu, tuli on nopeasti sytytetty.

  Luuppi ja pyykkinaru

  Luuppi ja pyykkinaru ovat hyödyllinen yhdistelmä, kun tavoitteena on sytyttää nuotio ilman tulitikkuja. Tarvitset riittävän pitkän pyykkinarun ja luupin tai pienen puupalan. Pyykkinarusta solmitaan lenkki ja sen sisään laitetaan luuppi tai pala puuta. Kun narua vetää kireällä puolelta toiselle, syntyy kitkaa. Tämä kitka aiheuttaa nuoressa puussa pölyn varisevan, joka syttyy, kun sitä lämmittää tarpeeksi pitkään kipinöitä tuottavalla kohteella. Tässäkin tavassa tarvitaan hieman harjoittelua, mutta kun tekniikka on hallussa, nuotio on nopeasti sytytetty.

  Yhteenveto

  Nuotion sytyttäminen ilman tulitikkuja vaatii hieman harjoittelua ja taitoa, mutta se on hyödyllistä tietoa jokaiselle, joka ulkoilee usein. Luonnon materiaalien käyttö on turvallisempaa ja ympäristöystävällisempää kuin kemikaalipohjaisten sytytysaineiden käyttö. Käsinpyörittäjä, teräsisku ja luuppi ja pyykkinaru ovat hyviä vaihtoehtoja tulitikuille, kun sytyttää nuotio keskellä erämaata. Muista kuitenkin aina pitää sammutusvälineet lähellä ja varmistaa, että ympärilläsi oleva alue on turvallinen nuotion sytyttämiselle.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.