Miten Syöpä Ilmenee

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:51 pm #1323

  +

  Miten Syöpä Ilmenee – Tunnista Oireet Ajoissa

  Suomessa noin yksi kolmasosa ihmisistä sairastuu jossain elämänvaiheessa syöpään. Syövän aiheuttajia ovat muun muassa perimä, elintavat ja ympäristötekijät. Jos syöpä havaitaan varhaisessa vaiheessa, on hoito yleensä tehokkaampaa kuin myöhemmin havaitun syövän kohdalla. Tässä artikkelissa käydään läpi, miten syöpä ilmenee ja mitkä ovat syövän yleisimmät oireet.

  Yleiset Syövän Oireet

  Syöpä on sairaus, joka voi vaikuttaa kehon mihin tahansa osaan. Joillakin syövän oireet voivat ilmetä heti, kun taas toisilla oireet voivat ilmetä vasta myöhemmin. Syövän oireet voivat myös vaihdella sen mukaan, missä osassa kehoa syöpä sijaitsee. Yleisiä syövän oireita ovat:

  • Painon lasku selittämättömästi
  • Lisääntynyt väsymys ja uupumus
  • Pysyvä yskä
  • Vaikea nieleminen
  • Vaikeudet hengittää
  • Umpilisäkkeen tulehduksen oireet
  • Vaikeudet virtsata tai suoliston toimintaan
  • Vuoto emättimestä tai peräsuolesta
  • Iho- ja suun punaiset tai valkoiset läiskät

  Yleiset Syövän Tyypit ja Niiden Oireet

  Syövän tyypistä riippuen oireet voivat vaihdella. Seuraavassa tarkastellaan syövän yleisimpiä tyyppejä ja niiden oireita.

  Rinta- ja Munasarjasyöpä

  Rinta- ja munasarjasyövän oireita ovat rinnan ihon arkuus, imusolmukkeiden turvotus, rintakipu, rinnan tai nännejä ympäröivän alueen muutokset, virtsan pidättämisen vaikeudet, vatsan turvotus ja painonnousu.

  Keuhkosyöpä

  Keuhkosyövän oireita ovat pysyvä yskä, veriyskä, hengenahdistus, rintakipu, äänen muutos ja toiston hoito.

  Mahasyöpä

  Mahasyövän oireita ovat vatsakipu, happamat röyhtäykset, laihdutus, ruokahaluttomuus, tummapigmenttinen verioksentelu ja nielemisvaikeudet.

  Prostata- ja Kivessyöpä

  Kivessyövän oireita ovat kipu, turvotus tai kiinteä kyhmy, kun taas eturauhassyövän oireita ovat veren virtsaamisvaikeudet, usein virtsaaminen, kipu virtsatessa, veri virtsassa ja virtsarakon tyhjentämisen vaikeudet.

  Kohdun- ja Kohdunkaulasyöpä

  Kohdun syövän oireita ovat kohdun verenvuoto, kutina emättimessä, kipu yhdynnän aikana, emättimen tai kohdunkaulan poikkeavat muutokset. Kohdunkaulasyövän oireita taas ovat kipu alavatsassa, verinen vuoto yhdynnän jälkeen ja verinen vuoto ennen kuukautisia.

  Milloin Varaudutaan Syövän Mahdollisuuteen

  Syövän varhainen havaitseminen on tärkeää sen hoidon onnistumisen kannalta. Jos oireet ovat pitkittyneitä tai jos huomaat jotain poikkeavaa kehossasi, kannattaa varata aika terveydenhuollon ammattilaisen kanssa mahdollisimman pian. Luotettavien tietolähteiden lukeminen, terveellisten elintapojen noudattaminen ja säännöllisten terveystarkastusten käyttäminen ovat avain syövän hoitamiseen tai ehkäisyyn.

  Yhteenveto

  Syövän tunnistaminen varhaisessa vaiheessa on tärkeää, sillä hoito on silloin tehokkaampaa. Syövän oireet voivat vaihdella sen mukaan, missä osassa kehoa syöpä sijaitsee. Yleisimpiä syöpiä ovat rinta, keuhko, maha, eturauhas, kivekset, kohtu ja kohdunkaula. Jos huomaat jotain poikkeavaa kuten selittämätöntä painon laskua, yskää, nielemisvaikeuksia, ihon muutoksia tai muita kehon muutoksia ja oireita, varaa aika terveydenhuollon ammattilaisen kanssa mahdollisimman pian. Muista myös omat mittarit, kuten säännölliset terveystarkastukset ja terveelliset elämäntavat, joiden avulla voit ehkäistä syöpää.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.