Miten Syöpä Havaitaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #2305

  +

  Miten Syöpä Havaitaan?

  Syöpä on vakava sairaus, joka vaatii ajoissa havaitsemisen ja hoitamisen. Tämä artikkeli käsittelee erilaisia tapoja havaita syöpä Suomessa.

  Itsetarkastus

  Itsetarkastus on tärkeä keino löytää syöpä ajoissa. Naiset voivat tutkia rintansa kuukausittain etsiäkseen mahdollisia kyhmyjä, muutoksia rintojen koossa tai muotoilussa, ihon kutinaa tai tulehdusta, tai eritteitä rinnan nännistä.

  Miehet voivat tutkia kiveksensä löytääkseen poikkeavuuksia, kuten kipeyttä, kovan alueen tai kyhmyn kivespussissa. Itsetarkastus ei ole aukoton menetelmä, mutta se voi auttaa havaitsemaan syöpä aikaisessa vaiheessa.

  Lääkärillä käynti

  Lääkärin tarkastus on toinen tärkeä keino havaita syöpä ajoissa. Lääkäri tutkii sinut ja kysyy mahdollisista oireista tai sairauksista, jotka liittyvät syövän riskiin.

  Sen lisäksi joillain ihmisillä on kohonnut syövän riski tietyistä syistä, kuten perinnölliset tekijät tai ammattialtistus. Tällöin lääkärikäynti on erityisen tärkeä.

  Lääkäri voi tehdä myös erilaisia testeja tutkiakseen mahdollisia syövän oireita. Nämä testit voivat sisältää veri-, virtsa- tai kuvantamistestejä. Lääkäri voi myös suositella syövän seulontatestiä, kuten mammografiaa tai papa-testiä.

  Syövän seulontatestit

  Syövän seulontatestityyppejä on useita riippuen siitä, millaista syöpää etsitään ja mitä sukupuolta olet.

  Rintasyövän seulontatutkimus: Mammografia on rintasyövän seulontatutkimus, joka yleensä suositellaan säännöllisin väliajoin naisille 50-vuotiaasta lähtien. Mammografiat voivat havaita rintasyövän, samalla kun se on varhainen ja helposti hoidettavissa. Jos sinulla on perhetapahtumia rintasyövästä, lääkärisi voi suositella, että aloitat mammogramit aikaisemmin.

  Kohdunkaulan syövän seulontatutkimus: Kohdunkaulan syöpä on toinen yleinen syöpä naisilla. Papa-testi on yleinen kohdunkaulan syövän seulontakoe. Lääkäri hakee solunäytettä kohdunkaulan alueelta ja tarkistaa, onko siinä epätavallisia soluja, joita voidaan pitää varhaisina kohdunkaulan syövän merkkeinä.

  Suolen syövän seulontatutkimus: Suolen syövät ovat yleisiä sekä miehillä että naisilla. Ne voivat alkaa kasvaa paksusuolessa ilman oireita, joten seulontakokeiden teko on tärkeää. Yleinen testi suolen syöpään on kolonoskopia, jossa lääkäri tarkastelee suolistoa erityisen kameran avulla.

  Yhteenveto

  Syövän havaitseminen ajoissa on elintärkeää sen hoidossa onnistumiseksi. Itsetarkastus, lääkärin tarkastus ja seulontatestit ovat kaikki hyviä keinoja löytää syöpä varhaisessa vaiheessa.

  Jos sinulla on oireita tai olet huolissasi syövästä, ota yhteyttä lääkäriisi. Lääkäri voi tehdä tarkemman arvion ja suositella tarvittavia toimenpiteitä. Muista myös käydä säännöllisesti lääkärissä tarkastuksia varten, vaikka et huomaisi mitään merkkejä sairaudesta.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.