Miten Suomen Kirjakieli Sai Alkunsa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:55 pm #3617

  +

  Miten Suomen Kirjakieli Sai Alkunsa

  Suomen kielen historia ulottuu useiden vuosisatojen taakse, mutta sen kirjakielen syntyyn liittyy erityinen tarina. Suomen kieli on muinaissuomesta asti ollut puhuttu kieli, mutta kirjoitettua kieltä ei ollut käytössä. Tämän takia kansallisesti ja kulttuurisesti merkittävän kirjakielen kehittäminen on ollut tärkeää Suomen itsenäistymisen alkuvuosista lähtien. Tässä artikkelissa käsitellään Suomen kirjakielen alkuvuosia ja miten se kehittyi kansallisesti merkittäväksi kieleksi.

  Vanha kirjasuomi

  Vanha kirjasuomi oli Suomen ensimmäinen vakaa kirjoitustapa ja sen voidaan katsoa asettuneen käyttöön 1600-luvulla. Tämän ajanjakson kirjoituksessa lähdettiin liikkeelle alentamalla ruotsinkielisiä latinalaisia kirjaimia suomen kielelle sopiviksi. Tämän seurauksena syntyi suomen kielen oma kirjoitusjärjestelmä, jota kutsuttiin vanhaksi kirjasuomeksi.

  Vanhassa kirjasuomessa ei ollut äänteitä kuvaavia kirjaimia, mikä johti usein hämmennykseen kirjoituksessa ja lukuongelmiin. Lisäksi ortografian säännöt olivat epäselviä ja hajanaisia. Tästä huolimatta vanha kirjasuomi asetti perustan suomen kirjakielen kehittymiselle.

  Aleksis Kiven merkitys

  1800-luvun alussa Suomen kansallisliike herätti ajatuksen omasta kansallisesta kielestä ja sen kirjasta. Tässä kehitysvaiheessa suomen kieli oli kuitenkin vielä hyvin erilaista kuin se on nykyään. Suomi oli kirjoituskielistä kaikista vähiten kehittynyt ja sen käyttäminen virallisissa yhteyksissä kirjoituskieleksi oli vielä pienokaisen askel. Tänä aikana Aleksis Kivi, suomalaisen kirjallisuuden isä, nousi merkittävästi esiin.

  Aleksis Kiven merkitys Suomen kirjakielen synnyssä oli ensi luokan tärkeä. Kiven esikoisromaani Seitsemän veljestä, julkaisuvuosi 1870, oli ensimmäinen suomenkielinen romaani. Se oli myös suuri askel suomen kielen kehitykselle kohti yleiskäyttöä. Kivi aloitti kirjoittajana suomen kieltä käyttäen, ja siten hän edisti merkittävästi suomen kielen asemaa seuraavina vuosikymmeninä.

  Suomen kirjakielen standardointi

  Suomen kieli alkoi vähitellen kehittymään kohti normia sen jälkeen, kun suomenkielistä kirjallisuutta oli julkaistu jonkin verran. Standardoinnin alku koettiin vuonna 1865, jolloin Suomalaisen Kirjallisuuden Seura alkoi valmistella suomen kielen sääntöjä ja kirjoitusasua. Vuonna 1892 Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisi ensimmäisen virallisen suomen kielen ortografian, jonka tarkoituksena oli yhdenmukaistaa kielen käyttöä. Sääntöjen avulla oli mahdollista kirjoittaa ja opettaa suomen kieltä yhtenäisesti ja selkeästi.

  Suomen kirjakielen standardointi loi vahvan pohjan kielen kehittymiselle tulevina vuosikymmeninä. Normaalin kielenkäytön myötä suomen kieli tuli lähemmäksi kansan suuhun sopivaa kieltä, mikä edisti sen käyttöä puheessa ja kirjoituksessa.

  Suomen kielen asema

  Suomen kielen asema on kasvanut merkittävästi viime vuosikymmenien aikana. Noin 95 % Suomen väestöstä puhuu äidinkielenään suomea, ja se on virallinen kieli Suomessa yhdessä ruotsin kielen kanssa. Suomen kielen merkitys on kasvanut lähinnä koulutuksessa, politiikassa ja kauppa-alalla. Tällä hetkellä suomalainen kirjallisuus ja sanomalehdet ovat suomen kielellä. Lisäksi suomen kielioppi on käytössä internetissä yhdenmukaisten verkkoviestintästandardien mukaisesti.

  Nykyään suomi on yksi maailman harvoista kieliin, jotka ovat globaalin kulttuurin kehitysvirrassa ja samalla aktiivisia säilyttämään oman kielen puhujia ja kulttuuri-identiteettiä. Suomen kieltä käytetään monissa eri maissa ja se on merkittävä osa Suomen kansallisidentiteettiä.

  Yhteenveto

  Suomen kirjakielen kehittyminen on ollut kielen historiallisesti ja kulttuurisesti merkittävä prosessi. Aleksis Kiven merkitys suomen kielen alkutaipaleella oli merkittävä ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ortografian julkaiseminen oli merkkipaalu kielen standardoinnin tiellä. Nykyään suomen kieli on yksi Suomen kansallisista aarteista, joka merkittävästi edistää kansansa kulttuurista ja yhteiskunnallista identiteettiä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.