Miten Suomen Ilmasto Muuttuu

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:55 pm #5467

  +

  Miten Suomen ilmasto muuttuu?

  Suomen ilmasto on viime vuosikymmeninä muuttunut nopeasti ja voimakkaasti. Tämä johtuu suurelta osin ilmastonmuutoksesta, joka vaikuttaa koko maapallon ilmastoon. Suomessa ilmastonmuutos näkyy muun muassa lämpötilan ja sademäärien muutoksina, jotka ovat vaikuttaneet sekä luontoon että ihmisten arkeen.

  Lämpötilan nousu

  Suomen ilmaston lämpötila on nostanut noin 1,5 astetta viimeisten sadan vuoden aikana. Ilmastonmuutos kiihdyttää lämpötilan nousua entisestään. Tulevaisuudessa ennustetaan, että Suomen ilmaston keskilämpötila nousee 2-3 astetta vuosisadan loppuun mennessä. Merkittävin vaikutus lämpötilan nousulla on, että talvet ovat entistä lyhyempiä ja kesät pidempiä.

  Aiemmin ennennäkemättömät sääilmiöt

  Ilmastonmuutos on tuonut mukanaan myös ennennäkemättömiä sääilmiöitä Suomeen. Rankkasateet, ukkosmyrskyt ja helteet ovat yleistyneet. Sademäärät kasvavat jatkuvasti, mutta samaan aikaan myös kuivuus on uusi ilmiö Suomessa. Tällaiset sääilmiöt vaikuttavat ihmisten elinympäristöön, mutta myös maanviljelykseen ja metsänhoitoon.

  Sademäärien muutos

  Sademäärät ovat Suomessa kasvaneet ilmastonmuutoksen myötä. Tulevaisuudessa odotetaan, että kovien ja rankkojen sateiden määrä kasvaa entisestään. Tämä voi johtaa esimerkiksi maanvyöryihin ja tulviin, joista on jo koettu esimerkkejä Suomessa.

  Luonnon muuttuminen

  Suomen ilmastonmuutos näkyy myös luonnon muutoksena. Kevät alkaa nykyään aiemmin ja syksy myöhemmin. Tämä vaikuttaa kasvien ja eläinten lisääntymiseen, mutta myös niiden muuttomatkoihin. Tämä voi vaikuttaa merkittävästi ravintoketjuun ja eliöiden elinolojen muutoksiin.

  Ihmisten elämä muuttuu

  Kaikki muutokset vaikuttavat myös ihmisten arkeen. Lämpötilan nousu, ennennäkemättömät sääilmiöt ja luonnon muutokset vaikuttavat kaikki ihmisten jokapäiväiseen elämään. Muutokset vaikuttavat esimerkiksi liikenteeseen, ruokaan ja asumiseen.

  Yhteenveto

  Suomen ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkeen ympärillämme. Muutoksia on nähtävillä lämpötilassa, sademäärissä, sääilmiöissä, luonnossa ja ihmisten arjessa. Ilmastonmuutos on haaste, mutta myös mahdollisuus. Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen edellyttää huomattavia ponnisteluja ja toimenpiteitä. Pienilläkin muutoksilla jokainen voi vaikuttaa ympäristön tilaan ja vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.