Miten Sokerijuurikkaasta Valmistetaan Sokeria

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #3550

  +

  Miten sokerijuurikkaasta valmistetaan sokeria?

  Sokerijuurikas on yksi Suomen tärkeimmistä viljelykasveista ja sen avulla valmistetaan suurin osa Suomen sokerista. Mutta miten sokerijuurikkaasta oikein valmistetaan sokeria? Tässä artikkelissa kerromme yksityiskohtaisesti sokerinvalmistusprosessista.

  Sokerijuurikkaan kasvatus ja korjuu

  Sokerijuurikas on kasvi, jota viljellään pääasiassa Etelä-Suomessa. Se tarvitsee paljon aurinkoa, lämpöä ja kosteutta kasvaakseen hyvin. Sokerijuurikas kylvetään keväällä ja sen kasvukausi kestää noin 6-7 kuukautta. Kasvuajan lopussa, syksyllä, sokerijuurikkaat korjataan pelloilta.

  Sokerijuurikkaan korjuu tapahtuu mekaanisesti koneella, joka nostaa juurikkaat maasta ja erottelee maan juurikkaista. Tämän jälkeen juurikkaat kuljetetaan varastoon odottamaan jatkokäsittelyä.

  Juurikkaan puhdistus ja pilkkominen

  Ennen kuin juurikkaasta voidaan valmistaa sokeria, se on puhdistettava ja pilkottava pienemmiksi paloiksi. Tämä tehdään suurilla koneilla, jotka poistavat juurikkaan päällä olevan maan ja lehdet, jonka jälkeen juurikkaat pilkotaan kapeiksi nauhoiksi. Nauhat kuljetetaan edelleen pesukoneessa, jossa ne pestään ja puhdistetaan hyvin.

  Sokerinvalmistusprosessi

  Kun juurikkaat on puhdistettu ja pilkottu, ne ovat valmiita sokerinvalmistusprosessiin. Prosessi koostuu useasta vaiheesta, jotka kaikki ovat tärkeitä sokerin laadun kannalta.

  1. Murskaus

  Ensimmäinen vaihe sokerinvalmistusprosessissa on murskaus. Se tapahtuu laitteessa, jossa juurikkaat murskataan pieniksi palasiksi. Murskattu juurikaskuutio kuljetetaan seuraavaan vaiheeseen nestekiertopumpulla.

  2. Siivilöinti

  Murskattu juurikasjäte sisältää paljon nestettä. Tässä vaiheessa tämä neste erotetaan käymällä. Juurikkaanesteeseen lisätään hiivaa, joka muuttaa sokerit etanoliksi. Kun käyminen on valmis, seos siivilöidään, jolloin etanoli erotetaan nesteestä.

  3. Syväpuhdistus

  Neste syötetään syväpuhdistuslaitteeseen, jossa se puhdistetaan haitallisista aineista. Tämän jälkeen neste kuljetetaan edelleen liuoskeskittimeen. Lioksukeskittimellä nesteen happamuus säädetään asianmukaiselle tasolle, jonka jälkeen neste käsitellään erikoismenetelmällä.

  4. Haihdutus

  Konsentroitu neste kuljetetaan edelleen haihduttimeen, jossa se kiehautetaan höyrystimellä. Haihtuessaan neste siirtyy höyrystimestä kondensaattoriin, jossa se muuttuu sokeriliemeksi. Sokeriliemi johdetaan siivilään, joka poistaa heti liemen mukana kulkevat kiinteät epäpuhtaudet.

  5. Kristallointi

  Sokeriliemi kuljetetaan edelleen kristallointilaitteeseen, jossa se kristallisoituu sokeriksi. Valmistuneen sokerin laatua tarkkaillaan jatkuvasti, jotta lopputuote olisi mahdollisimman laadukasta. Jokainen tuotantosarja testataan, jotta siihen voidaan tehdä tarvittavat säädöt ja korjaukset, mikäli testit eivät ole hyviä.

  Lopullinen pakkaus

  Kun sokeri on saatu valmistettua ja kiteytettyä, se kuljetetaan edelleen pakkaamoon, jossa se pakataan kuluttajan ostamiksi sokeripusseiksi. Sokeri on valmis käytettäväksi ja sitä voidaan käyttää monenlaisissa ruoanlaittoprojekteissa ja leivonnassa.

  Yhteenveto

  Sokerijuurikkaan valmistaminen sokeriksi on pitkä ja monimutkainen prosessi. Se alkaa kasvattamalla juureksia pelloilla ja päättyy kuluttajien ostamiin sokeripusseihin. Matkalla juurikas puhdistetaan, pilkotaan, murskataan, käytetään ja kristalloidaan. Lopuksi se pakataan käyttövalmiiksi tuotteeksi. Jokaisen prosessin onnistuminen on tärkeää sokerin korkean laadun varmistamiseksi, ja siksi jokainen askel prosessissa testataan tarkasti.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.