Miten Selvitä Morkkiksesta

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:51 pm #2479

  +

  Miten selvitä morkkiksesta – vinkkejä ja neuvoja arkeen

  Moni meistä on varmasti kokenut sen tunteen, kun edellisillan illanvietto on jättänyt jälkeensä ikävän morkkiksen. Mistä tämä tunne johtuu, ja miten siitä voi selviytyä? Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä ja neuvoja, miten selvitä morkkiksesta arjessa.

  Morkkiksen synty

  Morkkis on lyhenne sanasta ”moralistinen krapula”. Se tarkoittaa siis moraalista huonoa oloa, joka johtuu yleensä edellisillan juomisesta tai tekemisistä. Tämä tunne voi olla hyvin ahdistava, ja joskus se voi kestää pitkäänkin. Mutta mistä morkkis sitten johtuu?

  Morkkis syntyy yleensä silloin, kun olemme tehneet jotain, mitä emme olisi halunneet tehdä, tai käytämme alkoholia liikaa. Morkkiksen syntymekanismi on monimutkainen, sillä se liittyy niin mielen kuin kehonkin toimintaan. Alkoholi vaikuttaa aivojen välittäjäaineisiin, ja joskus sen vaikutus voi tuntua seuraavana päivänä yhä voimakkaammin.

  Miten selvitä morkkiksesta?

  Onneksi morkkiksesta voi selvitä. Tässä joitakin vinkkejä, jotka voivat auttaa:

  1. Juo paljon vettä – Vesi auttaa poistamaan kehosta myrkyllisiä aineita. Juo siis runsaasti vettä, ja vältä samalla alkoholia.

  2. Syö hyvin – Syö terveellisiä ja ravitsevia ruokia, jotka auttavat palauttamaan kehon voimia.

  3. Liiku – Liikunta auttaa vapauttamaan endorfiineja, jotka antavat hyvän olon tunteen. Liiku siis niin paljon kuin jaksat, ja vältä samalla raskaita urheilusuorituksia.

  4. Pidä huolta mielialasta – Rentoudu, meditoi, tai tee jotain muuta mieltäsi rauhoittavaa. Morkkis saattaa aiheuttaa ikävän tunteen, mutta se ei tarkoita, että sinun pitäisi kärsiä siitä yksin.

  5. Puhu ystävän kanssa – Jos morkkis vaivaa yhä, puhu siitä ystävän kanssa. Hän voi auttaa sinua saamaan perspektiiviä tapahtumiin, ja saada sinut tuntemaan olon paremmaksi.

  Miten välttää morkkiksen synty?

  Paras keino selvitä morkkiksesta on estää sen syntyminen. Joitakin vinkkejä morkkiksen välttämiseksi:

  – Vältä liikaa alkoholin käyttöä – Juo kohtuudella, ja vältä ylilyöntejä.

  – Pidä huolta itsestäsi – Syö terveellisesti, jätä tupakka, ja liiku säännöllisesti. Mitä paremmin pidät itsestäsi huolta, sitä vähemmän todennäköisesti koet morkkiksen tunnetta.

  – Älä tee mitään, mitä et haluaisi tehdä – Pidä kiinni omista arvoistasi, ja älä tee mitään, mikä tuntuu väärältä.

  – Ota oma vastuu tekemisistäsi – Jos teet virheen, myönnä se, ja pyydä anteeksi tarvittaessa. Näin voit estää morkkiksen tunnetta syntymästä.

  Johtopäätös

  Morkkis on ikävä tunne, mutta siihen on olemassa keinoja selviytyä. Juo runsaasti vettä, syö ravitsevaa ruokaa, liiku, pidä huolta mielialasta, ja puhu ystävän kanssa. Niillä voi auttaa sinua selviämään morkkiksesta. Entä miten välttää morkkiksen synty? Välttä liikaa alkoholin käyttöä, pidä huolta itsestäsi, älä tee mitään, mitä et haluaisi tehdä, ja ota oma vastuu tekemisistäsi. Näillä vinkkeillä voit estää morkkiksen muodostumisen.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.