Miten Säilön Punaherukat

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #1924

  +

  Miten säilön punaherukat?

  Suomen kesä on täynnä herkullisia marjoja, ja punaherukka kuuluu ehdottomasti suosituimpiin. Punaherukka on täynnä C-vitamiinia, flavonoideja, kuitua ja muita terveydelle hyödyllisiä aineita. Siksi sen säilöminen talven varalle on erinomainen tapa nauttia sen terveyshyödyistä ympäri vuoden.

  Tässä on muutamia vinkkejä punaherukan säilömiseen:

  Punaherukoiden poiminta

  Punaherukka kypsyy kesäkuun lopussa ja heinäkuun alussa. Parhaimmat marjat poimitaan ennen kuin ne ovat liian kypsiä tai ylikypsiä. Poiminta kannattaa tehdä kuivalla säällä. Marjat kerätään varoen, ettei niissä ole roskia, lehtiä tai muita vieraita esineitä.

  Puhdistus

  Poiminnan jälkeen marjat täytyy puhdistaa roskista, kuivista lehdistä ja muista vierasesineistä. Kun marjat ovat puhtaita, ne kannattaa pestä huolellisesti kylmällä vedellä. Huuhtele marjat muutaman kerran kunnolla, jotta saat varmasti kaiken lian pois.

  Säilöntä

  Punaherukat voidaan säilöä monella eri tavalla. Tässä muutamia suosituimpia tapoja:

  1. Pakastaminen: Pese marjat ja anna niiden kuivua hyvin. Laita marjat pakastuspussiin tai astiaan. Voit vaihtoehtoisesti pakastaa marjat levitettynä pakastepussiin tai astiaan. Avaa astia tai pussi hieman ja pakasta marjat pakkasessa.

  2. Hilloaminen: Voit keittää punaherukkahilloa, joka säilyy hyvin ja sopii erinomaisesti leivän päälle tai vaikkapa jäätelön kaveriksi. Laita pestyt punaherukat kattilaan ja lisää vettä niin, että marjat peittyvät. Keitä marjoja miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Siivilöi marjat niin, että siemenet jäävät siivilöinnin jälkeen seulaan. Palauta mehu kattilaan ja lisää sokeria (noin ½ kg sokeria per kilo marjoja) oman maun mukaan. Keitä hilloa edelleen sekoittaen, kunnes hillo on kunnolla paksumpaa ja kiinteämpää.

  3. Mehustaminen: Punaherukoista voi puristaa mehua mehustimella. Pestyt ja kuivatut marjat laitetaan mehulinkoon. Purista mehu ja laita se puhtaisiin pulloihin tai säilytyspussia. Mehun säilyvyysaika on noin vuosi.

  Säilytys

  Kun punaherukat on säilötty, ne täytyy säilyttää oikein. Pakastetut punaherukat säilyvät pakastimessa noin vuoden. Hillo säilyy huoneenlämmössä useita kuukausia. Avattu hillo säilyy jääkaapissa noin 3 kuukautta. Mehupullot säilytetään jääkaapissa ja ne säilyvät avattuna 2-3 päivää.

  Punaherukat on helppo säilöä talven varalle. Nämä marjat ovat terveellisiä ja monikäyttöisiä, joten niiden säilöminen on todella kannattavaa. Kun seuraavan kerran saat käsiisi punaherukoita, kokeile jokin säilöntäkeinoistamme ja nauti marjojen maukkaudesta ympäri vuoden!
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.