Miten Saada Sairaslomaa Masennuksesta

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #2939

  +
  Miten Saada Sairaslomaa Masennuksesta

  Masennus on yleinen mielenterveyden ongelma Suomessa. Monet ihmiset kamppailevat tämän tilan kanssa, joka voi johtaa useisiin erilaisiin oireisiin, kuten unettomuuteen, ahdistukseen ja jatkuvan surun tunteeseen. Jos sinulla on masennus, sairausloma voi olla tarpeen, jotta voit palautua ja hoitaa itseäsi.

  Tässä artikkelissa käsittelemme, miten voit saada sairauslomaa masennuksesta Suomessa.

  1. Keskustele lääkärisi kanssa

  Jos uskot, että sinulla on masennus, ensimmäinen askel on keskustella lääkärin kanssa. Lääkäri voi diagnosoida masennuksesi ja tarjota mahdollisia hoitovaihtoehtoja, kuten terapiaa, lääkitystä tai muita hoitomuotoja.

  Jos lääkäri arvioi, että tarvitset sairauslomaa masennuksen hoitamiseksi, hän voi antaa sinulle todistuksen työkyvyttömyydestä. Työterveyslääkäri, yleislääkäri tai erikoislääkäri, kuten psykiatri, voi myös antaa sinulle todistuksen tarpeestasi sairauslomalle.

  2. Ilmoita esimiehellesi

  Kun sinulla on todistus työkyvyttömyydestä masennuksen vuoksi, sinun on ilmoitettava siitä esimiehellesi. Ilmoita esimiehellesi mahdollisimman pian ja kerro, kuinka pitkään odotat olevasi poissa töistä. Pyydä myös mahdollisesti tarvitsemasi työtehtävien määrittely.

  3. Hae sairauspäivärahaa

  Sairausloman aikana voit saada Kelan maksamaa sairauspäivärahaa, joka korvaa osan tuloistasi. Tämä edellyttää Kelan lomakkeen täyttämistä.

  Ennen tämän lomakkeen lähettämistä sinun on kuitenkin varmistettava, että työnantajasi on ilmoittanut Kelalle, että olet sairauslomalla. Tämä on tärkeää, jotta saat sairauspäivärahan mahdollisimman pian.

  4. Hoida itseäsi

  Sairausloman aikana on tärkeää hoitaa itseään. Vaikka sairausloma on tarkoitettu levon ja toipumisen aikana, on myös hyvä muistaa, että se on aikaa käsitellä masennusta ja aloittaa hoidon tarpeelliset askeleet.

  Keskustele lääkärisi kanssa mahdollisesta terapeuttisesta tuesta sekä esimerkiksi psyykkisestä ensiapuryhmästä selviytymiskeinojen löytämiseksi. Lisäksi on huolehdittava omasta mielenterveydestä: pyrkimys terveellisten elämäntapojen, rentoutumisen, sosiaalisen kanssakäymisen ja lepoaikojen merkityksen tunnistamiseen ovat tärkeitä.

  5. Paluu töihin

  Kun palaat sairauslomalta, on tärkeää ottaa huomioon oma jaksaminen ja käydä läpi tarvittavat rutiinit töihin paluuseen liittyen. Jos mahdollista, pyri siivoamaan pöytäsi valmiiksi saapuessasi niin, että sinulla on hyvä aloituspiste.

  Tee selkeä kokonaissuunnitelma siitä, miten palaat takaisin töihin, mukaan lukien odotukset ja vaatimukset esimieheltäsi.

  Yhteenveto

  Masennus voi olla vakava mielenterveyden ongelma, johon liittyy monia erilaisia oireita. Sairausloma voi olla hyödyllinen hoitomuoto, joka auttaa sinua palautumaan ja hoitamaan itseäsi.

  Jos uskot, että tarvitset sairauslomaa masennuksen hoitamiseksi, keskustele lääkärisi kanssa. Ilmoita esimiehellesi ja hae sairauspäivärahaa, jotta voit ottaa aikaa levätä ja toipua.

  Muista myös hoitaa itseäsi sairausloman aikana ja käy läpi tarvittavat rutiinit palatessasi töihin. Avoimuus, keskustelu ja tärkeiden henkilöiden osallistaminen auttavat myös masennuksen kanssa elämistä.

  Ole rohkea ja luota noin hoitoon, ne voivat auttaa sinua voittamaan taistelusi masennuksen kanssa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.