Miten Saa Sairaslomaa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:54 pm #5730

  +

  Miten saa sairaslomaa?

  Sairasloma on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät voi tehdä työtään terveydentilansa vuoksi. Sitä voidaan myöntää sairauden, tapaturman tai muun vastaavan syyn vuoksi. Sairasloma on tärkeä työterveydenhuollon keino, joka auttaa työntekijöitä palautumaan sairaudesta ja välttämään terveydellisiä riskejä. Tässä artikkelissa kerromme, miten saada sairaslomaa Suomessa.

  Ilmoita työnantajalle

  Kun huomaat, että olet sairastunut ja et pysty tekemään työtäsi normaalisti, sinun on ilmoitettava asiasta työnantajallesi mahdollisimman pian. Työnantajalle on tarpeen kertoa, mistä sairaudesta kärsit, miten kauan olet arvioinut olevasi poissa töistä ja onko kyseessä tilapäinen sairastuminen vai pitkäaikainen tila. Työnantajasi voi pyytää sinua antamaan lääkärintodistuksen, jos sinun on oltava sairaslomalla yli kolme päivää.

  Lääkärintodistus

  Lääkärintodistus on tarpeen, jos sairauslomasi kestää yli kolme päivää. Voit saada lääkärintodistuksen kunnan terveyskeskuksesta tai yksityiseltä lääkäriltä. Jos tarvitset lääkärin hoitoa, sinun on maksettava lääkärimaksu. Jos sinulla on Kelan sairausvakuutus, Kelan korvaukset voivat kattaa osan kustannuksista.

  Kelan sairauspäiväraha

  Jos olet poissa työstä sairaana yli kolme päivää, voit hakea Kelan sairauspäivärahaa. Sinulla on oikeus saada sairauspäivärahaa, jos olet sairausvakuutettu ja täytät muut Kelan asettamat vaatimukset, kuten oleskelu Suomessa ja työsuhteen kesto. Sairauspäivärahasta maksetaan noin 70 prosenttia palkasta, ja sen määrä riippuu työhistoriastasi. Voit saada sairauspäivärahaa enintään 300 päivän ajan.

  Työnantajan sairauskorvaus

  Työnantajat tarjoavat yleensä sairauskorvauksia, jotka voivat kattaa osan sairauden aiheuttamista kustannuksista. Ne voivat sisältää lääkärilaskut, apteekkikäynnit ja muut sairaalahoidon kustannukset. Edut vaihtelevat työnantajien välillä, joten tarkista työehtosopimuksesi tai ota yhteyttä henkilöstöosastoon saadaksesi lisätietoja.

  Lopuksi

  Sairasloma on tärkeä osa työntekijöiden terveydenhuoltoa. Jos olet sairas, ilmoita siitä työnantajallesi ja hae tarvittaessa lääkärintodistusta. Jos sairaus kestää yli kolme päivää, voit hakea Kelan sairauspäivärahaa. Tarkista myös työehtosopimuksesi, jotta saat selville, mitä sairauskorvauksia työnantajasi tarjoaa. Muista myös levätä tarpeeksi ja antaa kehollesi aikaa toipua.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.