Miten Saa Mopokortin

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:54 pm #3534

  +

  Miten saa mopokortin?

  Mopokortin saaminen on yksi tärkeimmistä askelista, jotka nuoret voivat ottaa matkallansa kohti itsenäisempää liikkumista. Mopokortti antaa mahdollisuuden ajaa mopoautoa tai kevytmoottoripyörää, joka on turvallinen ja kätevä ajoneuvo esimerkiksi koulumatkoille tai harrastuksiin. Mutta miten saa mopokortin? Tässä artikkelissa kerromme, mitä tulee ottaa huomioon mopokortin hankinnassa.

  Ikävaatimukset

  Ensimmäinen ja tärkein asia, jonka tulee olla hallinnassa mopokortin hankinnassa, on ikävaatimus. Suomessa voit aloittaa mopoautokoulutuksen jo 15-vuotiaana ja ajokortin voit saada 16-vuotiaana. Kevytmoottoripyörän ajokortti taas vaatii ikää vähintään 18 vuotta. Lupaa kevytmoottoripyörän ajamiseen voi kuitenkin hakea jo 17-vuotiaana, jolloin ajokortti myönnetään 18-vuotissyntymäpäivän jälkeen.

  Mopoautokortti

  Mopoautokortin koulutus pitää sisällään teoriakokeen ja ajokokeen. Mopoautokoulutukseen osallistuminen on mahdollista jo 15-vuotiaana, mutta ajokortin saa vasta 16-vuotiaana. Mopoautokortti antaa oikeuden ajaa mopoautoa, jonka teho on enintään 4kW ja jonka nopeus ei ylitä 45 km/h.

  Kevytmoottoripyörän ajokortti

  Kevytmoottoripyörän ajokortin hankintaan vaaditaan aina teoria- ja ajokoe sekä ennalta määrätty määrä ajotunteja. Ajotunteja tarvitaan vähintään 19 kappaletta ja ne voit suorittaa ammattitaitoisen opettajan kanssa. Kevytmoottoripyörän ajokorttiin valmistautuessa kannattaa huomioida myös teoriakokeen vaatimukset, joihin voi varautua esimerkiksi kirjallisen materiaalin ja opetusvideoiden avulla.

  Liikennekoulu

  Mopo- ja kevytmoottoripyöräkortin voit suorittaa valitsemassasi liikennekoulussa. Koulujen palvelut ja hintatasot voivat vaihdella paljonkin, joten on tärkeää tehdä etukäteisselvitys ennen kortin hankintaa. Kannattaa myös selvittää, miten liikennekoulu suuntaa koulutusta juuri sinun tarpeisiisi sopivaksi.

  Kustannukset

  Mopo- ja kevytmoottoripyöräkortin hankkiminen on mahdollista myös oppilaitosmuodossa, mutta useimmiten koulutus suoritetaan liikennekoulussa. Kustannukset vaihtelevat paljonkin eri koulujen ja alueiden välillä. Mopokortin koulutuksen hinta liikennekoulussa voi olla noin 300-700 euroa ja kevytmoottoripyöräkortti maksaa usein noin 1000-1500 euroa. Oppilaitosmuotoinen opiskelu voi kuitenkin olla edullisempaa, sillä koulutus on yleensä ilmaista tai melko edullista. Koulussa suoritettava koulutus voi myös olla räätälöity yksilöllisesti henkilön tarpeiden mukaan.

  Yhteenveto

  Mopokortti tai kevytmoottoripyörän ajokortti on hyvä aloitus nuoren itsenäisemmälle liikkumiselle. Koulutuksen hinta ja kesto voivat vaihdella todella paljon eri koulujen välillä. Kaiken kaikkiaan mopokortin saaminen ei ole kovinkaan vaikeaa, ja mikäli noudatat ikävaatimuksia ja tutkit etukäteen eri koulutustarjontaa, pystyt suorittamaan kortin kohtalaisella vaivalla ja kustannuksella.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.