Miten Saa Kompostin Toimimaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:54 pm #4083

  +

  Miten Saa Kompostin Toimimaan

  Kompostointi on yksi parhaista tavoista käsitellä orgaanista jätettä ja tuottaa hyödyllistä lannoitetta kasveille. Kompostointia voi harjoittaa kotipihalla, parvekkeella tai puutarhassa ja se on helppoa ja ympäristöystävällistä. Tässä artikkelissa kerromme, miten saat kompostin toimimaan sujuvasti ja saat siitä parhaan hyödyn.

  Kompostin valinta ja sijoitus

  Ensimmäinen askel on valita oikea kompostori. Kompostorit vaihtelevat kooltaan ja muodoiltaan, ja niiden hinta riippuu myös materiaalista ja ominaisuuksista. Valitse kompostori, joka sopii tarpeisiisi ja jossa on hyvä ilmanvaihto. Kompostorin sijoituksen tulisi olla puiden ja muiden kasvien läheisyydessä, sillä ne auttavat säilyttämään kosteuden ja suojamaan sitä suoralta auringonvalolta.

  Mitä voi laittaa kompostiin?

  Kaikenlaiset eloperäiset materiaalit voidaan laittaa kompostoriin, mukaan lukien hedelmien ja vihannesten kuoret, leikatut ruohot, kuivatut lehdet, risut, kahvinporot ja kananmunankuoret. Vältä kuitenkin laittamasta lihaa, luuta, maitotuotteita tai muita eläinperäisiä jätteitä, sillä ne voivat houkutella haitallisia eläimiä.

  Oikeanlainen kerrostaminen

  Kerroskompostointi on tärkeä tekijä kompostoinnissa. Aloita kerrostaminen valitsemalla sopiva hiilipitoisuus. Hiiliaineita ovat esimerkiksi kuivat lehdet, risut, pahvi ja sanomalehtipaperi. Lisää kompostiin hiilipitoisuus, kun lisäät sinne ruokajätteitä tai muita typpeä sisältäviä aineita, kuten hedelmiä ja vihanneksia. Kerrosten välissä on hyvä olla kuivaa ja kosteaa ainetta. Käytä esimerkiksi lapiota sekoittaaksesi ainekset ja varmistaaksesi, että niille syntyy tarpeeksi ilmaa ja kosteutta.

  Pidä kompostori kosteana ja ilmavana

  Kompostori tulisi pitää kosteana, sillä se auttaa ainesosia hajottamaan nopeammin. Tarkista kosteusaste kompostorista säännöllisesti ja lisää vettä tarvittaessa. Ilma on toinen tärkeä ainesosa kompostoinnissa. Ilmanvaihto auttaa ainesosia hajottamaan nopeammin ja varmistaa, että kompostori ei ala haista. Kompostorin ilmanvaihtoa varten on oltava ilma-aukkoja, ja sekoittaminen auttaa myös ilman virtaamisessa.

  Kompostin käyttö

  Kun komposti on valmis, se on tummanruskeaa ja hajutonta. Se on valmis käytettäväksi puutarhassa lannoitteena. Jotta saat parhaan hyödyn kompostistasi, käytä sitä säännöllisesti puutarhassa. Levitä sitä noin 5-10 cm kerros multakerrosten päälle, jotta se auttaa kasvin kasvua ja parantaa maanlaatua.

  Yhteenveto

  Kompostin käyttö on helppo tapa käsitellä orgaanista jätettä kotipihalla, parvekkeella tai puutarhassa. Valitse hyvä kompostori, laita sinne oikeita ainesosia ja varmista, että se on kostea ja ilmava. Komposti on hyvä lannoite puutarhassa, ja sen käyttö on ympäristöystävällistä. Muista käyttää sekoitinta sekoittaaksesi kerrokset ja varmistaaksesi ilmavuuden kompostissa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.