Miten Saa Kela Taksi Oikeuden

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:49 pm #538

  +

  Miten saa Kelan taksioikeuden?

  Jos olet Suomessa asuva henkilö, joka tarvitsee taksikyytiä esimerkiksi lääkärin vastaanotolle tai hoitoon, voit hakea Kelan taksioikeutta. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä taksioikeus tarkoittaa, millaisia edellytyksiä sen saamiselle on ja miten hakuprosessi etenee.

  Mikä on Kelan taksioikeus?

  Kelan taksioikeus tarkoittaa oikeutta saada korvaus sairas- ja vammaiskuljetuksista. Kela maksaa korvauksia henkilöille, joiden terveys vaatii kuljetuksen erikoiskyydillä tai niin sanotulla taksikyydillä.

  Taksikyydillä tarkoitetaan tilausajoneuvoa, joka on varustettu erityisvarusteilla tai -laitteilla, kuten invataksilla, jotta kuljetus olisi turvallista ja asiakkaan tarpeiden mukaista. Kelan taksioikeus on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät voi käyttää julkisia kulkuvälineitä sairauden tai vamman vuoksi.

  Mitä edellytyksiä Kelan taksioikeuden saamiselle on?

  Kelan taksioikeuden saaminen edellyttää, että henkilö täyttää tietynlaiset edellytykset. Seuraavassa on luettelo yleisimmistä Kelan taksioikeuden saamiseen liittyvistä edellytyksistä:

  – Henkilön terveydentila vaatii erikoiskuljetusta tai taksikyytiä, jota ei voida järjestää julkisilla kulkuneuvoilla.

  – Henkilön on todettu olevan liikuntarajoitteinen, sokea tai muulla tavalla vammainen.

  – Henkilön asuinpaikka on yli 2 kilometrin etäisyydellä lääkärin vastaanotosta, hoitopaikasta tai sairaalasta.

  – Henkilöllä ei ole mahdollisuutta saada akuuttia hoitoa omalla paikkakunnalla.

  – Henkilöllä ei ole omaa autoa tai mahdollisuutta käyttää julkisia kulkuneuvoja.

  On tärkeää huomata, että Kelan taksioikeus perustuu henkilön terveydentilaan ja vammaisuuteen, ja joissain tapauksissa Kelan taksikyyti voi olla ainoa mahdollisuus päästä hoitoon.

  Kuinka haen Kelan taksioikeutta?

  Kelan taksioikeutta voi hakea kirjallisesti lähimmältä Kelan toimistolta, tai sähköisesti Kelan verkkopalvelussa. Hakemuslomake on saatavilla verkossa tai Kelan toimistosta.

  Hakemukseen tulee liittää lääkärinlausunto tai muu selvitys, joka osoittaa henkilön terveydentilan tai vamman vaatimukset erikoiskuljetukselle tai taksikyydille. Hakemukseen tulee myös liittää todistus henkilön asuinpaikasta ja mahdollinen hoitosuunnitelma.

  Kelan taksioikeus myönnetään yleensä määräajaksi, riippuen henkilön terveydentilasta tai vammasta. Kelan taksikyytitilaukset on tehtävä ennalta sovittuna ajankohtana Kelan taksipalvelukeskuksesta.

  Johtopäätökset

  Kelan taksioikeus on tärkeä apu henkilöille, joiden terveys vaatii erikoiskuljetusta tai taksikyytiä. Taksioikeutta voi hakea Kelan lähimmästä toimistosta tai sähköisesti Kelan verkkopalvelusta. Hakemukseen tulee liittää lääkärinlausunto tai muu selvitys henkilön terveydentilasta, todistus asuinpaikasta ja mahdollinen hoitosuunnitelma.

  On erittäin tärkeää huolehtia siitä, että Kelan taksioikeutus myönnetään vain henkilöille, joiden terveys tai vammaisuus vaatii erikoiskuljetusta tai taksikyytiä, jota ei voida järjestää julkisilla kulkuneuvoilla. Taksioikeuden väärinkäyttö heikentää muiden henkilöiden ja sairaaloiden mahdollisuuksia saada apua Kelan taksipalvelusta.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.