Miten Saa Avioeron

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:51 pm #3567

  +

  Miten saa avioeron?

  Avio- tai avoliiton päättymiseen voi olla monia syitä, mutta joskus eron prosessi voi olla epäselvä tai pelottava. Tässä artikkelissa käsitellään yleisimpiä tapoja saada virallinen ero Suomessa.

  1. Avioeron hakeminen tuomioistuimessa

  Tämä on tavallisin tapa saada avioero Suomessa. Avioerohakemuksen tekeminen edellyttää, että avioliitto on kestänyt vähintään vuoden ja se on rauennut. Yhden osapuolen on haettava avioeroa tuomioistuimessa ja toinen osapuoli on kutsuttava kuulemiseen.

  Jos asutte yhdessä tai olette yhdessä vuoden, voitte tehdä yhdessä niin sanotun yhteisvireävälinevaatimuksen. Jos ero on sovinnollinen, eli olette sopineet kaikista eron yksityiskohdista, asiat etenevät nopeammin.

  Avioeroon liittyy aina jaettavana olevaa omaisuutta, kuten asuntoja, osakkeita, ajoneuvoja ja muita varoja. Myös yhteisten lasten huollosta, tapaamisoikeuksista ja elatusmaksuista on sovittava. Tuomioistuin antaa lopullisen päätöksen.

  2. Avioeron hakeminen ulkomaisessa tuomioistuimessa

  Jos aviopuolisoista toinen asuu ulkomailla ja hakee siellä avioeroa, Suomessa on noudatettava ko. maan lakia. Tämä edellyttää yleensä, että asut molemmat ulkomailla tai puolison kotimaa on muu kuin Suomi.

  3. Eron hakeminen käräjäoikeudessa ilman oikeusvaikutuksia

  Jos et halua virallista avioeroa, vaan haluat liiton päättyvän, voit hakea eroa käräjäoikeudessa ilman oikeusvaikutuksia. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että suhteesta tulee de facto liitto.

  Jos et halua virallista avioeroa, voit anoa avioeron eli käytännössä hakea eroa de facto liitostasi käräjäoikeudelta ilman oikeusvaikutuksia. Tämän jälkeen et ole enää aviopuoliso, mutta avioeroa koskeva sopimusta ei ole pakko tehdä. Tämä vaihtoehto on käytännöllinen, jos teillä ei ole mitään jaettavaa.

  4. Eron hakeminen ulkomailla ilman oikeusvaikutuksia

  Jos olet molemmat ulkomailla tai puolisosi kotimaa ei ole Suomi, voit myös hakea eroa ilman oikeusvaikutuksia.

  Yhteenveto

  Avioeron hakeminen voi tuntua vaikealta tai pelottavalta, mutta sitä ei tarvitse tehdä yksin. Avioliitot eivät aina kestä loppuun asti, ja se on osa elämää. Varmista, että tutkit kaikki vaihtoehdot huolellisesti ja etsit tarvittaessa apua asianajajalta tai neuvontapalvelusta. Muista myös, että et ole yksin tässä tilanteessa, sillä monet ihmiset ovat käyneet läpi saman prosessin ennen sinua.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.