Miten Saa Adhd Diagnoosin

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:54 pm #3409

  +

  Miten saa ADHD-diagnoosin Suomessa?

  ADHD eli Attention Deficit Hyperactivity Disorder on yleinen neurologinen häiriö, joka aiheuttaa usein vaikeuksia keskittymisessä, hyperaktiivisuudessa ja impulsiivisessa käyttäytymisessä. Vaikka häiriö voi vaikuttaa elämään monin eri tavoin, on tärkeää muistaa, että sen kanssa voi elää täysipainoista elämää. Jos tunnistat edellä mainittuja oireita itsessäsi tai läheisissäsi, saatat haluta hakea ADHD-diagnoosia. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten ADHD-diagnoosin voi saada Suomessa.

  Yleistä ADHD-diagnoosista Suomessa

  Ennen kuin käymme läpi ADHD-diagnoosin hakemista Suomessa, on tärkeää huomioida, että diagnoosin saaminen ei merkitse automaattisesti ainoastaan hoitoa ja lääkitystä. Monilla ADHD-oireet lievenevät huomattavasti elämäntapasuosituksia, psykologista tukea ja muita tukea saamalla. ADHD-diagnoosin avulla saat myös lisää tietoa häiriöstä ja sen hoidosta, mikä auttaa ymmärtämään, miten voit elää paremmin ADHD:n kanssa.

  Stepit ADHD-diagnoosin saamiseksi Suomessa

  1. Aloita lääkärin kanssa käynti. Ensimmäinen askel ADHD-diagnoosin hakemisessa on aloittaa lääkärin kanssa käyminen. Yleislääkäri voi auttaa selvittämään, onko mahdollista, että sinulla on ADHD. Jos lääkäri arvelee, että sinulla on häiriö, hän voi lähettää sinut diagnoosiin erikoistuneelle lääkärille.

  2. Erikoislääkärin tutkimus. ADHD-diagnoosin voi tehdä ainoastaan erikoislääkäri, kuten neurologi, lastenpsykiatri, psykiatri tai erikoissairaanhoitaja. Diagnoosi perustuu tarkkaan haastatteluun, jossa kysytään mahdollisten oireiden lisäksi myös niiden vaikutuksista arkipäivän elämään.

  3. Psykologin arviointi. Vaikka lääkäri voi tehdä diagnosoinnin, psykologin arviointi voi olla tärkeä osa ADHD-diagnoosin saamista. Psykologin kanssa voit keskustella tarkemmin mahdollisesta diagnoosista ja hän voi auttaa sinua kehittämään itsellesi sopivia selviytymiskeinoja.

  4. Tutkimustulokset. Kun lääkäri ja psykologi ovat tutkineet sinut, saat diagnoosin ja tulokset. Diagnoosi perustuu mielialatestiin sekä joko fokus- tai neuropsykologiseen testaukseen. Näiden testien tuloksista lääkäri ja psykologi arvioivat, onko sinulla ADHD ja sen vakavuuden.

  5. Hoidon valinta. ADHD-hoitoa on saatavilla monenlaisia, kuten lääkitys, psykoterapia ja muut elämäntapamuutokset. Lääkäri ja psykologi voivat auttaa sinua löytämään sopivimman hoitomuodon, joka sopii sinulle parhaiten.

  Johtopäätös

  ADHD-diagnoosin saaminen Suomessa vaatii erikoislääkärin tai psykologin kanssa käyntiä. Diagnoosi perustuu tarkkaan haastatteluun ja mahdollisiin psykologisiin testeihin. Vaikka diagnoosi saattaisi kuulostaa pelottavalta, on tärkeää muistaa, että ADHD:n kanssa on mahdollista elää onnellista ja täysipainoista elämää. Diagnoosin avulla saat myös lisää tietoa häiriöstä ja sen hoidosta, mikä auttaa ymmärtämään, miten voit elää paremmin ADHD:n kanssa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.