Miten Rukki Toimii

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:51 pm #4049

  +

  Miten rukki toimii

  Mikä on rukki?

  Rukki on perinteinen käsikäyttöinen kehräyslaite, jota on käytetty villan ja pellavan käsittelyssä jo vuosisatojen ajan. Rukkeja löytyy eri kokoisia ja mallisia, mutta ne kaikki toimivat periaatteessa samalla tavalla.

  Kuinka rukki toimii?

  Rukin toimintaperiaate perustuu langan venyttämiseen ja kiertymiseen. Kehrättävä kuitu laitetaan rukin syöttölaitteelle, josta se johdetaan kehrätyspyörään. Kehrätyspyörän yläpuolella olevaan rukkikartiin kiinnitetään kehrättävä kuitu ja se liitetään rukkiin jännitteen säädön avulla.

  Kehrättävän kuidun päistä vedetään varovasti, jolloin kuitu venyy ja lähtee kiertymään kehrättäessä. Rukki on varustettu polkimella, jota polkemalla pyöritetään kehrättävä kuitu kehrätyspyörän ympärillä. Kehrätty lanka kerätään rukin keräspuolaan, joka sijaitsee kehrättävän kuidun takana.

  Mitä tarvitset rukilla kehräämiseen?

  Rukilla kehräämiseen tarvitaan muutama perusväline, joista tärkein on rukki. Lisäksi tarvitaan kehrätävää kuitua, kuten villaa, pellavaa tai alpakkaa, sekä kehräyspuikkoja tai kartioita. Kehrättäessä tarvitaan myös polttopuuta tai sähköä, jos rukki on varustettu sähkömoottorilla.

  Kehrättävän kuidun valinta riippuu kehrättävän langan käyttötarkoituksesta. Esimerkiksi villalangasta voidaan kehrätä esimerkiksi huovutusvillaa, kudontalankaa tai neuletta varten sopivaa lankaa. Kehrättävää kuitua voi ostaa käsitöihin erikoistuneista liikkeistä tai kerätä itse luonnosta esimerkiksi lammas- tai alpakkataloilta.

  Mikä tekee rukilla kehräämisen erityiseksi?

  Rukilla kehrääminen on erityistä, koska se yhdistää perinteisiä käsityötaitoja ja luovuutta. Kehrättävä kuitu voi vaihdella eri väreissä, laaduissa ja tekstuurissa, jolloin langoista voi saada uniikkeja ja persoonallisia.

  Kehrättäessä kädet ovat keskeisessä roolissa, jolloin kehräämiseen tarvitaan tarkkuutta ja kärsivällisyyttä. Kehrääminen voi olla rentouttavaa ja mielekästä harrastusta, joka antaa mahdollisuuden tehdä jotain omaa ja käsin kosketeltavaa.

  Yhteenveto

  Rukki on perinteinen kehräyslaite, joka toimii langan venyttämisellä ja kiertymisellä. Kehrättäessä tarvitaan rukin lisäksi kehrättävää kuitua, kehräyspuikkoja tai kartioita ja polttopuuta tai sähköä. Rukilla kehrääminen on erityistä, koska se yhdistää perinteisiä käsityötaitoja ja luovuutta.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.