Miten Rintasyöpä Löytyi

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:54 pm #2639

  +

  Miten rintasyöpä löytyi?

  Rintasyöpä on yksi yleisimmistä syöpätyypeistä naisilla Suomessa. Se voi kuitenkin löytyä myös miehillä, vaikka hyvin harvinaisena. Rintasyövän löytyminen ajoissa on tärkeää, sillä varhainen havaitseminen antaa parhaat mahdollisuudet onnistuneeseen hoitoon.

  Oireet ja riskitekijät

  Rintasyövän varhaiset oireet ovat usein huomaamattomia tai lieviä, ja ne voivat vaihdella henkilöstä toiseen. Yleisimpiä oireita ovat kuitenkin rinnassa tuntuva kyhmy, ihon muutokset kuten punoitus, rinnan koko tai muotoeroavuus ja kipu. Naisilla imetyksen jälkeinen rintatulehdus on myös yksi syy rinnassa olevan kyhmyn syntyyn, mutta pahimmassa tapauksessa kyhmy voi olla merkki rintasyövästä.

  Tutkimusten mukaan useat tekijät lisäävät rintasyövän riskiä. Perinnölliset tekijät ovat merkittävä riskitekijä, sillä noin viisi prosenttia rintasyöpätapauksista johtuu BRCA1- ja BRCA2-geeneistä. Myös aiemmin todetut syövät, kohonneet estrogenitasot tai hormonikorvaushoito, alkoholin liikakäyttö, lihavuus sekä runsas sädehoito voivat lisätä rintasyövän riskiä.

  Miten rintasyöpä tutkitaan?

  Rintasyövän varhainen havaitseminen on tärkeää, sillä varhaisessa vaiheessa rintasyövän hoitotulokset ovat yleensä paremmat. Suomessa naiset kutsutaan ilmaiseen mammografiaseulontaan kahden vuoden välein 50–69-vuotiaana. Seulonnassa rintakuvat otetaan kaksisuuntaisella mammografialla eli rintojen röntgenkuvauksella. Seulonnan tarkoituksena on löytää mahdollisimman aikaisessa vaiheessa sitä ei vielä tunnettua rintasyöpää.

  Joskus mammografiakuvissa tai muussa rinnan kuvantamistutkimuksessa havaitaan kyhmy tai muu poikkeava kohta. Tällöin tehdään tarvittavat jatkotutkimukset, kuten ultraäänitutkimus, jossa nähdään rinnan pehmeät kudokset. Rintasyöpää voidaan myös tutkia magneettikuvauksella, mutta se tehdään yleensä vain tarvittaessa, sillä se on tarkempi ja kalliimpi tutkimus.

  Jos epäillään syöpää, otetaan rinnasta koepala, joka tutkitaan patologilla. Koepalassa olevaa syöpäsolukkoa tutkimalla patologi pystyy selvittämään syövän tyypin ja mahdolliset hoitovaihtoehdot.

  Hoito

  Rintasyövän hoitokeinoja ovat leikkaus, sädehoito, solunsalpaajahoidot sekä hormonihoito. Yleensä hoitovalinnat tehdään diagnoosin ja syövän vaiheen perusteella.

  Rintasyövän leikkauksessa poistetaan kasvain tai koko rinnasta, mutta se voidaan korvata implantilla tai siirrosleikkauksella. Sädehoitoa käytetään leikkauksen jälkeisenä hoitona, jotta syöpäsoluista päästään kokonaan eroon. Solunsalpaajahoidolla pyritään tuhoamaan syöpäsoluja ja estämään niiden leviäminen muihin kudoksiin. Hormonihoitoa käytetään usein silloin, kun syövän aiheuttaa hormonaalinen tekijä.

  Ennaltaehkäisy

  Rintasyövän ennaltaehkäisy on tärkeää, sillä varhainen havaitseminen antaa parhaat mahdollisuudet onnistuneeseen hoitoon. Vaikka kaikkia riskejä ei voi välttää, on mahdollista tehdä terveellisiä valintoja vähentääkseen syövän riskiä. Tärkeimpiä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä ovat säännöllinen liikunta, terveellinen ruokavalio ja alkoholin välttäminen. Myös tupakoimattomuus ja terve paino voivat vähentää rintasyövän riskiä.

  Yhteenveto

  Rintasyövän löytyminen aikaisessa vaiheessa on tärkeää, sillä varhainen havaitseminen antaa parhaat mahdollisuudet onnistuneeseen hoitoon. Vaikka kaikkia riskejä ei voi välttää, on mahdollista tehdä terveellisiä valintoja vähentääkseen syövän riskiä. Suomessa naiset kutsutaan mammografiaseulontaan kahden vuoden välein erityisesti riskiryhmiin kuulumattomina. Mikäli olet huomannut rinnassasi kyhmyn tai muun poikkeavan kohdan, ota yhteyttä terveyskeskukseen tai lääkäriisi mahdollisimman pian.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.