Miten Riisinviljely Eroaa Suomalaisesta Maanviljelystä

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:54 pm #770

  +
  Miten Riisinviljely Eroaa Suomalaisesta Maanviljelystä?

  Suomessa maanviljely on ollut merkittävä elinkeino jo vuosisatoja. Useimmin viljellyt kasvit ovat peruna, vilja, juurekset sekä marjat ja hedelmät. Yksi kasvi, jota ei kuitenkaan Suomessa viljellä, vaikka se onkin elintärkeä monessa muussa maassa, on riisi. Riisinviljely eroaa perinteisestä suomalaisesta maanviljelystä monin tavoin.

  Ensinnäkin riisin viljelyä varten tarvitaan erityisen kostea ja lämmin ilmasto. Tämä tarkoittaa sitä, että pelkästään Suomessa riisinviljely ei ole mahdollista. Riisiä viljellään pääasiassa trooppisessa ja subtrooppisessa ilmastossa Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Maanosista Aasia tuottaa noin 90% maailman riisistä.

  Riisin viljely aloitetaan siemenistä, jotka itäävät pari päivää kylvön jälkeen. Toisin kuin esimerkiksi peruna, joka istutetaan maan alle, riisin istuttaminen tapahtuu veden alle. Istutus tehdään joko käsin tai koneellisesti. Istuttamisen jälkeen vedenpinta nostetaan tavallisesti noin 3-10 senttimetriä ja joskus jopa 20 senttimetriin saakka.

  Kasvukauden aikana riisinviljelyssä käytetään märkäviljelytekniikkaa. Kasvit kasvavat vedessä tai märässä maassa, jolloin niiden juuriston tulee olla hyvin ilmava ja hengittävä. Kasveille annetaan säännöllisesti lannoitetta ja torjutaan tuholaisia.

  Monille suomalaisille maanviljelijöille tuttu näky on tuuli- ja aurinkovoimalat pelloilla. Riisinviljelyn yhteydessä vastaava näky voi olla vesivarastoja ja -kanavia. Koska riisi kasvaa vedessä, tarvitaan viljelyaluetta yleensä enemmän kuin kuivassa maassa viljelyssä. Tämän vuoksi monesti viljelyalueelle rakennetaan suuria vesivarastoja, joista vettä pumpataan kasvien kasteluun. Lisäksi tarvitaan irrotettavia kanavia, jotka helpottavat viljelyalalla liikkumista varsinkin sadeaikana.

  Riisin sadonkorjuu tapahtuu yleensä käsin, ja erityisesti Aasiassa riisin viljelyssä käytetään edelleen manuaalista työvoimaa. Kun riisi on valmista, vesi lasketaan pois peltoalueelta ja riisit kerätään talteen. Riisinjyvät kuivataan ennen niiden käsittelyä ja kuljetusta markkinoille.

  Vaikka riisin viljely eroaa oleellisesti suomalaisesta maanviljelystä, sillä on kuitenkin merkittävä rooli globaalissa ruokatuotannossa. Riisi on yksi maailman tärkeimmistä elintarvikkeista ja sen vuosittainen kulutus on noin 500 miljoonaa tonnia. Erityisesti Aasiassa riisi on tärkeä osa jokapäiväistä ruokavaliota.

  Suomessa maanviljely on kuitenkin edelleen tärkeä elinkeino, vaikkakin sen merkitys on vähentynyt vuosien varrella. Viljelijät ovat alkaneet panostaa ympäristöystävällisempään ja kestävämpään viljelyyn, joka vähentää maaperän kuormitusta ja edistää biodiversiteettiä. Monet suomalaiset viljelijät ovat myös alkaneet tarjota mahdollisuutta päästä tutustumaan tilan toimintaan ja osallistua itse tilan töihin.

  Vaikka riisin viljely poikkeaa suomalaisesta maanviljelystä, on maatalouden tulevaisuus globaalisti varsin haastava. Kasvava maapallon väkiluku, ilmastonmuutos ja viljelyalueiden määrän kapeneminen vaikuttavat kaikkeen maanviljelyyn. Tulevaisuudessa tarvitaan entistä enemmän kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja ruokajärjestelmässä, joissa viljelijät voivat pärjätä taloudellisesti ja samalla ympäristöstä huolehtien.

  Yhteenvetona voidaan todeta, että riisin viljely eroaa suomalaisesta maanviljelystä merkittävästi, mutta sillä on silti tärkeä rooli maailman ruokajärjestelmässä. Suomalaisten viljelijöiden panostus kestävään kehitykseen luo hyvän pohjan tulevaisuuden ruokajärjestelmälle, joka on sekä ympäristöystävällinen että kestävällä pohjalla taloudellisesti.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.