Miten Rasvamaksa Todetaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:50 pm #88

  +

  Miten rasvamaksa todetaan?

  Rasvamaksa on yleinen maksasairaus, jossa maksaan kertyy liikaa rasvaa. Se voi johtaa vakavampiin terveysongelmiin, kuten maksakirroosiin ja jopa maksasyöpään. Monet ihmiset, erityisesti ylipainoiset ja diabeetikot, ovat vaarassa sairastua rasvamaksaan. On tärkeää tunnistaa tämä sairaus mahdollisimman varhain. Tässä artikkelissa käsitellään sitä, miten rasvamaksa todetaan Suomessa.

  Lääkärin tekemä fyysinen tutkimus ja verikokeet

  Lääkäri voi havaita merkkejä rasvamaksasta fyysisessä tutkimuksessa. Yksi merkki voi olla suurentunut maksa, joka voidaan havaita potilaan vatsan tunnustelussa. Verikokeet voivat olla myös tärkeitä. Lääkäri voi tilata maksaentsyymien testin, joka mittaa maksa-arvoja veressä. Jos maksaentsyymien pitoisuus on korkea, se voi olla merkki rasvamaksaan liittyvistä ongelmista.

  Maksan ultraäänikuvaus

  Maksan ultraäänitutkimus on tärkeä menetelmä rasvamaksan diagnosoimiseksi. Ultraäänitutkimus käyttää ääniaaltoja luodakseen kuvia maksasta. Tutkimuksessa huomio kiinnitetään maksaan, ja se voidaan havaita mahdollisesti suurentuneena. Rasvamaksan ultraäänitutkimus voi havaita myös rasvakertymiä maksassa.

  Magnetresonanssikuvaus (MRI)

  Magnetresonanssikuvaukset käyttävät magneettikenttää ja radioaaltoja kuvien luomiseksi. MRI-tutkimus voi havaita rasvakertymiä maksassa ja määrittää rasvan määrän. MRI voidaan tehdä myös värinällä, joka auttaa lääkäriä tunnistamaan tarkalleen sijainnin ja määrän.

  Biopsia

  Maksabiopsia on tärkeä menetelmä rasvamaksan tarkan määrittämiseksi. Biopsia suoritetaan paikallispuudutuksessa, kun lääkäri ottaa pienen maksan koepalan. Biopsiakudos tutkitaan laboratoriossa, ja sen perusteella määritetään, onko kyseessä rasvamaksa vai jokin muu maksasairaus. Biopsialla on kuitenkin haittapuolensa, koska se on invasiivinen menetelmä ja siihen liittyy pieni riski.

  Loppusanat

  Rasvamaksa on yksi yleisimmistä maksasairauksista Suomessa ja maailmanlaajuisesti. On tärkeää tunnistaa ja diagnosoida sairaus mahdollisimman varhaisessa vaiheessa mahdollisten komplikaatioiden välttämiseksi. Fyysinen tutkimus, verikokeet, ultraäänikuvaus ja MRI ovat kaikki tärkeitä menetelmiä, joita lääkärit voivat käyttää rasvamaksan diagnosoimiseksi. Biopsia voidaan tehdä tarvittaessa sairauden vakavuuden määrittämiseksi. On kuitenkin tärkeää muistaa, että ensisijaisesti ehkäisy on avainasemassa, ja siihen kuuluu terveellinen ruokavalio, kohtuullinen alkoholin käyttö, liikunta ja sopiva paino.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.